SDC: ‘We worden steeds afhankelijker van onze netwerken’

SDC KENNISPARTNER VOOR NETWERKINFRASTRUCTUUROPLOSSINGEN

Switching, routing en wireless LAN zijn zaken die kritischer worden naarmate er door de groei van IoT meer devices aan een netwerk worden gekoppeld. Dat gaat van mobiele telefoons tot producten die niet alleen worden bediend via het netwerk, maar via PoE ook van stroom kunnen worden voorzien. Wij spraken over de uitdagingen voor resellers met Aris Vink, Presales Manager bij SDC.

 

Alle fabrikanten zijn bezig met Software Defined Net working (SDN), waarbij een managementlaag op het netwerk wordt geplaatst die vanuit de cloud bereikbaar is. “Zo kun je zaken niet alleen een voudig installeren maar ook op elk gewenst moment monitoren en beheren”, weet Vink. “Dat kan met relatief eenvoudige hardwarecomponenten; de softwarecontroller is bepalend voor de functionaliteit. SDN maakt het leven van de reseller of MSP makkelijker omdat het netwerk van afstand proactief kan worden beheerd gemonitord. Potentiële storingen worden zo vermeden.”

Drempelverlagend

Aris Vink

SDC onderscheidt zicht met een portfolio dat kwalitatief niet onderdoet voor de bekende namen in de branche maar dat wel een stuk goedkoper is, vertelt Vink. “Onze partners kunnen met merken als Ubiquiti, TP-Link en MikroTik het verschil maken. Ze kunnen SDN standaard geïntegreerd én gemanaged aanbieden via een hybride clouddienst die voor henzelf gratis is. In een tijd dat hardware steeds goedkoper wordt, zie je een duidelijke verschuiving naar network-as-a-service op abonnementsbasis. Steeds meer resellers stappen over op dit soort alternatieven waarin alle kosten zijn verdisconteerd in het abonnement. Zo kun je een pure prijsdiscussie vermijden.” SDC levert de componenten de ‘bouwstenen’, plus alle benodigde expertise voor moderne draadloze of bedrade netwerken. Vink: “Netwerkoplossingen zijn tegenwoordig aan de gebruikerskant redelijk ‘plug-and-play’, maar vragen aan de achterkant steeds meer kennis en expertise. De reseller moet zaken als gewenst bereik, snelheid en (piek)capaciteit vertalen in een dekkingsplan. Ubiquiti en TP-Link hebben daarvoor zelfs een aantal uitgewerkte scenario’s.”

Standaardisatie verweg

Kijkend naar IoT ligt er voor resellers de uitdaging om steeds meer apparaten van verschillende merken én competenties die voorheen bij verschillende partijen lagen, met elkaar te verbinden in één totaaloplossing. “Het duurt nog wel even tot er algemeen aanvaarde standaarden komen; iedere fabrikant wil zijn klanten immers zoveel mogelijk binden. Als SDC ontzorgen we onze partners daarom zoveel mogelijk. Met kennisoverdracht en professionele support onderscheiden we ons in het kanaal. Ook bieden we kennismakingspakketten aan waarmee resellers ‘hands-on’ ervaring kunnen opdoen met nieuwe oplossingen en ontwikkelingen.” Een voorbeeld: draadloze straalverbindingen van MikroTik via de 60GHz-band die snel internet in buitengebieden zonder glasvezel mogelijk maken. “Dit soort verbindingen zijn nog redelijk onbekend, maar de partners die ermee aan de slag gingen, zijn razend enthousiast.”

Op vrijdag 6 september organiseert SDC hierover een webinar voor partners.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 4/5]

Lees het artikel hier in PDF