Schneider-Electric: Onze energie- en temperatuurmanagement-oplossingen zorgen voor een lage TCO

Loek Wilden, Data Lifecycle Consultant Schneider-Electric

“In de networkingmarkt zien we een voortzetting van een aantal trends die zich al enkele jaren manifesteert,” stelt Loek Wilden. “Wat vooral opvalt is dat er nog steeds zoveel bedrijven bezig zijn met de transitie naar Power over Ethernet (PoE). Ik had verwacht dat iedereen daar binnen een jaar of drie, vier wel op zou zijn overgestapt, maar daar heb ik ongelijk in gekregen.”

 

PoE is bepaald nog geen gemeen- goed, in de projecten waar ik in betrokken word moet ik er steeds op hameren dat de implementatie van PoE een heel andere impact heeft op het energieverbruik en de warmteontwikkeling in een ruimte. Waar eerst een 24-poort switch hing die 200W verbruikte gaat het nu gemakkelijk naar 400W met 10W per gebruiker en nog eens 200W voor de switch.”

Impact op omgevingstemperatuur wordt onderschat

“En als je het dan hebt over een 48-poort switch met PoE plus en een verbruik van 20W per poort kun je je voorstellen dat warmteontwikkeling wel iets is om terdege rekening mee te houden”, vervolgt Wilden. “Vaak wordt er wel een zwaardere UPS geïnstalleerd, maar dat de omgevingstemperatuur ook gecontroleerd en beheerst moet worden is nog geen automatisme. Er zijn diverse oplossingen beschikbaar die achteraf in bestaande ruimtes geïnstalleerd kunnen worden om problemen te voorkomen.”

Grotere bandbreedte betekent zwaardere switchbelastingen

Wilden: “Om de explosief groeiende datastroom adequaat te verwerken is met name veel meer bandbreedte nodig. 1Gb tot aan de eindgebruiker is geen uitzondering meer en dat vereist heel andere core-switches die, zo hebben we door schade en schande geleerd, opeens anders blijken te ‘ademen’ dan voorheen. De koellucht gaat er dan niet meer aan de voorkant doorheen, maar aan de zijkant en daar moet de kast wel op zijn aangepast. De meeste aansluitingen bevinden zich aan de voorkant, zijn vaak nog in koper, en dan blijft er geen ruimte meer over voor koelopeningen aan de voorkant en wijkt men uit naar de zijkant. Daarvoor moet de kast dan wel veel breder en soms zelfs dieper worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld Cisco doet. En dan is het aan ons om daar passende luchtgeleiders voor te ontwikkelen.”

Omkeerbare ventilatie

”Er worden nu ook vaak heel praktische features bedacht”, vervolgt Wilden. “Er zijn nu switches verkrijgbaar die ‘verkeerd om’ gehangen kunnen worden, dat wil zeggen qua luchtrichting gedraaid konden worden. Door een aanpassing in de firmware kan de draairichting van de interne ventilator(en) omgekeerd worden. Heel nuttig, want voor de bekabeling was het handig om de poorten van de switch aan de achterkant te hebben, want daar zitten ook de poorten voor de server. Maar de lucht werd ook aangezogen aan de poortkant, met als gevolg dat er warme lucht werd aangezogen die er aan de ‘koude kant’ weer werd uitgeblazen. Dat probleem is met de omkeerbare ventilatoren mooi opgelost en werd de energie-efficiency verbeterd.”

Cloud-based monitoring voor pro-actief beheer

Wilden: “Een recente uitbreiding van ons service aanbod is cloud-based monitoring, waarbij we op afstand (dreigende) storingen signaleren. Deze 24/7 monitoringservice die voor klanten de eerste of tweedelijns support verzorgt, is nu al operationeel bij directe relaties. De variant die channelpartners in staat stelt om zelf deze service aan klanten aan te bieden is momenteel in ontwikkeling. Na de zomer komt er een plug-in beschikbaar die het mogelijk maakt dat resellers de monitoringservice in hun dienstenaanbod meenemen, waarbij ons NOC de monitoring in de achtergrond uitvoert.”

SmartConnect voor enkelfase UPS

“Ook net beschikbaar is SmartConnect, een clouddienst met een geautomatiseerd monitoringplatform voor kleinere, enkelfase UPS’en die via een app alerts geeft waarmee je de status van je apparaten kunt zien,” legt Wilden uit. “We brengen in de komende tijd steeds meer apparaten op de markt die beschikken over de extra dedicated cloud-poort die nodig is voor de communicatie met onze cloud en het gebruiken van SmartConnect. Dit is met name ook interessant voor MSP’s, die nu via de app de installaties van hun klanten in realtime kunnen monitoren. Voor kleinere organisaties zonder eigen NOC een welkome en laagdrempelige service, in vergelijking met de monitoring via een extra netwerkkaart die in grote(re) organisaties met wel een eigen NOC vaak wordt ingezet.”

Li-Ion-optie voor Smart UPS-portfolio

Naast SmartConnect biedt Schneider-Electric nu ook Lithium-Ion batterijen die op het gebied van levensduur en prestaties grote verbeteringen bieden ten opzichte van de gangbare gesloten loodzuurbatterijen. Wilden: “Ze zijn kleiner en nemen minder vloerruimte in beslag, wat in datacenters steeds belangrijker wordt. Daar staat tegenover dat Li-Ion wel wat duurder is.”

Met Li-Ion batterijen kunnen klanten efficiënter werken en de kosten en risico’s van het beheer van hun stroombeveiligingsapparatuur aanzienlijk verminderen. “De Smart-UPS On-Line met Li-Ion-technologie biedt verschillende onderhouds- en kostenbesparende voordelen”, zegt Wilden. “Li-Ion batterijen kunnen een economische levensduur hebben van meer dan 10 jaar, tweemaal zoveel als met gebruik van loodzuurtechnologie. Door de kleinere afmeting en lager gewicht en hogere energiedichtheid zijn Li-Ion batterijen een stuk duurzamer en wegen rond een derde minder dan de gebruikelijke loodzuur batterijen. Ook werken ze onder hoge gemiddelde temperaturen (tot 40°C) zonder dat de runtime daaronder lijdt. Die laatste kan nog worden verlengd door meerdere Li-Ion packs met elkaar te koppelen. Via de Network Management Card optie kan de oplossing op afstand worden gemonitord en beheerd. Als alternatief kan de oplossing ook worden aangesloten op ons cloud-enabled EcoStruxure IT-platform, waardoor de gebruiker permanent inzicht heeft in de status van zijn UPS’en.”

“Al met al bieden we onze channelpartners weer een aantal slimme innovaties waarmee ze de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van hun IT-omgeving toekomstbestendig kunnen maken”, zo besluit Wilden.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 3-2018]

Lees het artikel hier in PDF