‘Schade MyDoom-virus 40% van 11 september’

Het MyDoom-virus heeft wereldwijd voor 38,5 miljard dollar aan schade aangericht, stelt het Britse onderzoeksbureau mi2g.

Het MyDoom-virus heeft wereldwijd voor 38,5 miljard dollar aan schade aangericht, stelt het Britse onderzoeksbureau mi2g.

De kosten worden volgens mi2g onder meer veroorzaakt door overwerk, productiviteitsverlies, herstelwerkzaamheden en dichtgeslibde bandbreedte. Vmyths.com, een site die zich bezighoudt met het debunken van overdreven virusclaims, noemt de schatting van het Britse onderzoeksbureau ‘volstrekt absurd’. Om aan te tonen hoe waanzinnig de schatting van mi2g is, vergelijkt Vmyths.com de schadepost van 38,5 miljard dollar onder meer met de financiële schade van de terreuraanslagen van 11 september in New York. De kosten van MyDoom zouden volgens mi2g maar liefst 40 procent van de schade van ’11 september’ bedragen, becijfert Vmyths.com. Bovendien zou MyDoom tot meer financiële schade hebben geleid dan de orkaan Andrew uit 1992. Andrew leidde behalve tot tientallen doden, volgens het Amerikaanse National Hurricane Center ook tot 25 miljard dollar schade. Daarmee was het de kostbaarste natuurramp uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Een kwart miljoen mensen zaten tijdelijk zonder dak boven hun hoofd. MyDoom was in januari het vaakst voorkomende virus, zo stelt virusbestrijder Kaspersky Labs. Hoewel MyDoom pas in de laatste week van de maand opdook, was het virus toch goed voor bijna 80 procent van alle virusmeldingen. Virusbestrijder Sophos houdt het daarentegen op een kwart van alle virusmeldingen.