Renewd: Wij refurbishen niet

RENEWD BLIJFT INZETTEN OP DUURZAAMHEID

Het is een wat opmerkelijke tekst om te horen uit de mond van Bram Wingens, oprichter en CEO van Renewd. Want op de website van het bedrijf staat heel duidelijk: Premium Refurbished Electronics. Dat vraagt dus om een nadere uitleg.

 

 

De oprichter van Renewd staat bekend om het delen van leuke weetjes en cijfertjes. En ook deze keer stelt Bram Wingens ons niet teleur. Hij weet direct te melden dat zo’n tachtig procent van de CO2-emissie van een smartphone, zoals de iPhone, plaatsvindt tijdens de fabricage van het toestel. “Wanneer mensen dus geen nieuwe iPhone kopen maar een toestel van Renewd wordt er gemiddeld zo’n 55 kilogram CO2-uitstoot per toestel bespaard.” Wingens benadrukt het woord ‘gemiddeld’, omdat voor de fabricage van de nieuwste modellen iPhones de CO2-emissie hoger is dan bij de wat oudere modellen. “Je ziet dus dat kiezen voor een tweede leven een flinke impact heeft.”

Milieu Impact Cheque

Om die impact nog meer bekendheid te geven, is het bedrijf recent gestart met de uitgifte van de zogenaamde Milieu Impact Cheque. “We benadrukken op deze manier nog eens opnieuw hoeveel emissie bedrijven besparen door voor Renewd te kiezen. De eerste Milieu Impact Cheque hebben we uitgereikt aan het Belgische bedrijf Vanden Borre. Door te kiezen voor Renewd in plaats van nieuwe toestellen hebben zij een besparing van meer dan 300.000 kilogram CO2-uitstoot gerealiseerd. Je kunt dus wel zeggen dat wij tot de groenste smartphonemerken ter wereld behoren.”

Wanneer Renewd Dat laatste benadrukt Wingens nog eens door vast te stellen dat Renewd eigenlijk geen toestellen refurbished. “Het klinkt misschien wat vreemd, maar het is echt zo. Wij kopen de beste toestellen uit de markt. Deze laten wij allemaal stuk voor stuk keuren op kwaliteit. Komen de toestellen door deze keuring dan, en alleen dan, komen de iPhones in een Renewd-doos. Zo hebben al onze toestellen honderd procent originele Apple-onderdelen. Wel vervangen wij soms een accu omdat deze onder het gestelde niveau komt. Maar in onze toestellen zitten geen namaakschermen uit China of achterkantjes die door kinderhandjes gemaakt worden. We zijn dus bijna grondstoffenneutraal, dat onderstreept nog maar eens hoe groen wij zijn. Overigens is Apple zelf ook bezig met duurzaamheid. Zo wordt bij het maken van de huidige modellen alleen gebruikgemaakt van gerecycled aluminium.”

Weetje

Kiezen voor Renewd betekent niet alleen een lagere uitstoot van CO2, ook wordt er een enorme hoeveelheid water bespaard die bij de fabricage nodig is. En daarnaast zijn minder kostbare (edel)metalen nodig, zoals zilver en goud. Wat die laatste betreft, heeft Wingens nog een leuk weetje ter afsluiting van ons gesprek: “De hoeveelheid goud die in 2019 is bespaard door de verkoop van Renewd-telefoons in Nederland is het equivalent van twaalfhonderd trouwringen.” Dat zijn toch cijfers die je even laten nadenken.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 1-2020]

Lees het artikel hier in PDF