Renewd: De refurbished-markt voor apple-producten wordt professioneel

Per jaar wordt in Nederland zo’n 20 ton elektronisch afval geproduceerd, deels veroorzaakt door weggegooide smartphones en tablets. En dat is natuurlijk zonde. Bovendien heeft een groot deel van de consumenten en zakelijke gebruikers meer dan genoeg aan een iPhone van een vorige generatie, die natuurlijk nog veel voordeliger is ook. Bovendien bespaart het gebruik van refurbished toestellen ook nog tonnen aan afval. In Nederland wordt de markt van refurbished apparaten snel volwassen. Daarom nam ChannelConnect de uitnodiging van het Nederlandse Renewd, naar eigen zeggen marktleider in ons land, met beide handen aan en toog naar het nieuwe hoofdkantoor in Utrecht van deze nog jonge onderneming.

 

Nog maar een paar jaar geleden moest je als consument geluk hebben als je een goed gerefurbished apparaat kon kopen. Door het gebrek aan goede en duidelijke garantievoorwaarden en de steeds wisselende kwaliteit was het voor de consument gissen hoe lang een toestel meeging. Juist dat wil Renewd, dat zich specialiseert in het opnieuw op de markt brengen van Apple-devices, helemaal veranderen, zo zegt medeoprichter Bram Wingens. “Wij geven onze klanten zekerheid en altijd een goede prijs.” Het assortiment van Renewd bestaat uit twee merken: Renewd en 2ND. Voor beide geldt dat refurbished iPhones en iPads alleen door de kwaliteitscontrole komen, als er 100 procent originele Apple-onderdelen in de toestellen zitten. Alle ingekochte toestellen worden eerst zorgvuldig gecontroleerd door het Nederlandse Microfi x, een offi cieel servicepunt voor Apple-producten met vestigingen in Leiden en Amsterdam. Die controle is streng, erg streng. “Alle producten die wij bij grote vaak buitenlandse opkopers sourcen, worden gecontroleerd op meer dan 77 punten voor we ze in behandeling nemen. Een belangrijk onderdeel is altijd weer de controle op de echtheid van de gebruikte onderdelen. Hierin is Renewd compromisloos. En dat blijkt ieder dag weer. Van alle toestellen wordt nog altijd 30 procent daadwerkelijk afgekeurd.”

Duurzaam

ChannelConnect-de-refurbished-markt-voor-alle-apple-producten-wordt-professioneel-foto1“We zijn in 2014 als een van de eerste in Nederland begonnen met ons onderscheidend businessmodel, omdat er een grote vraag was naar duurzame en kwalitatief hoogwaardige producten”, zo vertelt Wingens. Hij vervolgt: “En juist deze combinatie sloeg aan. En niet alleen in Nederland. In Duitsland zitten wij bijvoorbeeld in het assortiment van Cyberport, een van de grotere Apple e-tailers daar. Zij hebben een knopje ‘duurzaam’ toegevoegd aan de filteropties, waarbij alleen onze producten verschijnen. Toen ze dat deden, ging onze verkoop daar in één keer met 35 procent omhoog”, betoogt Wingens gloedvol. Maar ook in Nederland zijn er tal van voorbeelden, waarbij consumenten, bedrijven en de laatste maanden ook overheidsinstellingen juist voor een duurzame Renewd iPhone of iPad kiezen. Daarbij komt dat niet iedereen meteen het allernieuwste hoeft te hebben. “Mensen willen een iPhone, maar hebben niet altijd het budget voor het nieuwste model. En wij kunnen garanderen dat een Renewd iPhone of tablet ook nog eens de beste kwaliteit heeft. Aan de buitenkant zie je niet dat een toestel gerefurbished is”, zegt Wingens tijdens de rondleiding door zijn nieuwe kantoor.

‘Onze distributeurs en resellers hoeven niet bang te zijn, dat wij met hen gaan concurreren’

Maar wat maakt Renewd, naast hun focus op duurzaamheid, kwaliteit en het gebruik van 100 procent echte Apple-onderdelen, nog meer zo uniek? Anders dan andere aanbieders heeft Renewd een complete zogenaamde vendorstrategie opgezet. Retailers en e-tailers hebben te maken met een echt merk met een eigen branding. Zo heeft het bedrijf eigen unieke verpakkingen ontworpen, die naadloos aansluiten bij het thema duurzaamheid. Wingens: “Onze distributeurs en resellers hoeven niet bang te zijn, dat wij met hen gaan concurreren. Wij geloven in onze ‘channelstrategie’. Dit in tegenstelling tot andere aanbieders. Die verkopen zonder schaamte aan alles en iedereen.” Ook biedt Renewd een simpele kwaliteitsgarantie voor alle geleverde apparaten. “We werken niet met vijf verschillende ‘gradings’ of iets dergelijks. Dat is veel te ingewikkeld voor de gebruikers. Wij hebben onze twee merken: Renewd en 2ND. Zoek je een toestel dat door kan gaan als gloednieuw dan kies je voor Renewd. Onze 2ND-telefoons zien eruit als een iPhone, die twee weken gebruikt is. Meer dan prima dus”, aldus Wingens.

24-maanden garantie

Een ander punt waar de controle van Renewd verschilt van de rest is bijvoorbeeld hoe de accu’s worden getest. “Anderen in de markt kijken alleen naar de cycle-counts, zeg maar hoe vaak een batterij is opgeladen. Maar dit zegt in principe weinig over hoe de accu er echt voorstaat. Een accu kan bijvoorbeeld relatief zelden zijn opgeladen, maar toch aftakelen als dat met een bijvoorbeeld slechte lader gebeurt. Microfix kijkt vooral naar de capaciteit van de batterij. Alleen accu’s die tegen de 100 procent zitten komen door onze test. En anders vervangen wij de batterij door een nieuwe originele van Apple. En natuurlijk krijg je bij een Renewd iPhone ook altijd een originele Apple-lader en lightningkabel. Mede daardoor is Renewd in staat 24 maanden garantie te geven op de Renewd toestellen.” 2ND-telefoons worden zonder kabel en oplader geleverd en hebben een jaar garantie. Wingens merkt op: “In de praktijk zien wij vaak dat resellers zelf een kabel en lader willen verkopen aan hun klanten. Ook willen zij graag zelf extra garantie geven en service aanbieden. Hierdoor kunnen zij nog meer geld verdienen. Om onze resellers te helpen, hebben wij begin vorig jaar 2ND in Nederland geïntroduceerd.” En die aanpak heeft duidelijk resultaat. Renewd wordt in Nederland gedistribueerd door Ingram Micro en Copaco. “En dat zijn niet de minste”, aldus Wingens. Hij meldt verder dat zijn bedrijf ondertussen in meer dan dertien landen in Europa actief is. Renewd mikt op een verdere groei van maar liefst 700 procent voor het komende jaar. Inmiddels werken er bij het bedrijf in Nederland al meer dan 32 mensen. “Wij groeien zo hard dat wij snel een nieuw kantoor moesten vinden. Begin januari zijn wij daarom verhuisd en nu kunnen wij voorlopig zonder probleem doorgroeien”, aldus een trotse Wingens. Hij besluit: “Wist je dat wij het afgelopen jaar al naar schatting 15.000 toestellen van de vuilnisbelt hebben gered. Per maand, welteverstaan.”

ChannelConnect-contactgegevens-renewd

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 1-2018]

Lees het artikel hier in PDF