Koers Intel daalt 9 procent door geruchten over eigen Apple-CPU’s

Volgens een bericht van persbureau Bloomberg stopt Apple de samenwerking met chipfabrikant Intel. Het technologiebedrijf wil per 2020 de chips van Intel in zijn computers vervangen door eigen chips.

Hoewel Intel’s jaarlijkse inkomsten uit Apple orders slechts 5 procent van de jaaromzet bedragen kreeg het aandeel een afwaardering van 9 procent op de Amerikaanse beurs. De plannen voor het vervanging van Intel chips door eigen producten zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden. Apple wil zijn mobiele devices die werken op iOS beter afstemmen op zijn Mac notebooks en desktops die op MacOS draaien. Het gebruik van de huidige, verschillende technologieën, is daarvoor een obstakel.

Daarnaast wil Apple niet langer afhankelijk zijn van de roadmap van Intel, maar zelf bepalen wanneer het nieuwe chips introduceert. Ook zouden eigen chips, die gebruik maken van ARM-technologie, voordelen voor de batterijduur opleveren en kunnen ze concurrentievoordelen opleveren door eigenschappen in te bouwen die andere fabrikanten niet hebben.

Bron: ANP