R-Go Tools: Nog veel te weinig aandacht voor ergonomische accessoires

Vincent BonsCEO R-Go Tools

Waar in de Scandinavische landen ergonomische muizen, toetsen- borden en monitorarmen de gewoonste zaak van de wereld zijn, ligt dat in de meeste andere landen, zelfs in Nederland, vaak nog anders. Reden voor Vincent Bons, zelf getrouwd met een ergonoom, en zijn zakenpartner Daniël van Meeuwen, om in 2010 R-Go Tools op te richten en ergonomische accessoires te gaan ontwikkelen.

 

In 2012 zijn we begonnen met de ontwikkeling van onze eerste ergonomische muis, op basis van de visie dat ergonomische hulpmiddelen vanuit een nichemarkt (vooral voor mensen die al RSI-klachten hebben), zouden moeten evolueren naar preven- tieve en gezonde producten die voor iedereen toegankelijk zijn”, vertelt Bons. “Een ergonomische muis zou in computerwinkels gewoon naast de gewone muis en de gamingmuis moeten liggen, maar dat is nog maar beperkt het geval. Daar willen we verandering in brengen, zeker voor mensen die dagelijks uren per dag beeldschermwerk doen. Voor hen werkt onze muis preventief, omdat de verticale muis een natuurlijke houding en beweging bevordert. We hebben met een retailketen overlegd over zaken als pricing, verpakking en promotie en vervolgens zijn we in 2013 met de productie gestart voor de preventieve markt. Inmiddels liggen we in alle bekende (online) winkels als MediaMarkt, bol.com, Coolblue en diverse andere computerwinkels. Die zichtbaarheid moet helpen om de acceptatie van de ergonomische muis bij een bredere doelgroep te bevorderen.”

Zakelijke markt

Bons: “Hoe vaker mensen ons product zien liggen, des te gemakkelijker zullen ze het ook proberen op hun werk. Onze belangrijkste doelgroep is de intensieve zakelijke computergebruiker. Een zo ontspannen mogelijke werkhouding is cruciaal om overbelastingsklachten te voorkomen. Behalve in Nederland zijn we ook actief in andere Europese landen zoals België, Frankrijk, Scandinavië, Duitsland, Spanje en Italië. We zijn in de zakelijke markt momenteel actief met een aantal partijen, waaronder Quantore (dat verkoopt via een groot aantal leden) en Copaco die afnemers als Bechtle of Buyitdirect en diverse systeemhuizen bedient. Ergonomische adviesbureaus die bij ons aankloppen verwijzen we altijd door naar één van onze channelpartners, en datzelfde doen we ook voor ergonomisch meubilair. Wij geloven dat je je moet beperken tot de dingen waar je goed in bent.”

Focus op IT-gerelateerde producten

R-Go Tools produceert niet alleen ergonomische muizen, maar ook monitorarmen, ergonomische toetsenborden, tablet/laptopstandaards en documenthouders. “We proberen zoveel mogelijk lokaal te produceren”, licht Bons toe. “In de ontwerpfase streven we daardoor naar een product- ontwerp dat zoveel mogelijk zonder menselijke arbeid gemaakt kan worden. Zo wordt onze R-Go Riser DUO volledig gelaserd uit één stuk. Een andere innovatie is het indicatielampje (R-Go Break) in onze muizen (en straks ook in toetsenborden) dat signaleert wanneer een gebruiker een korte pauze zou moeten nemen.”

Gezonde productie, gezonde materialen, gezonde eindgebruikers

Bons: “Bij onze visie op gezond werken past ook dat we gezonde (bio-afbreekbare) materialen gebruiken en producten circulair ontwerpen, bijvoorbeeld met onze nieuwe lijn monitorarmen. Daar past ook gezonde productie bij. Zoals ons project in Brazilië, waar we een nieuwe laptoptas en laptopstandaard in één ontwikkelen, waarvoor we samenwerken met een afkickkliniek, waar arbeid een belangrijk middel is voor herstel en uitzicht op vast werk. In eigen land zijn we op zoek naar resellers die kunnen adviseren over gezond werken met de producten die ze verkopen. We helpen ze met gratis trainingen, blogs, whitepapers etc. waarmee we de bewustwording willen vergroten. Dat is key voor onze markt!”

Meer informatie

R-GO Tools publiceert regelmatig blogs en whitepapers over ergonomisch werken.
– De blogs zijn hier te lezen
– De whitepapers, zoals over de ergonomische muis, zijn hier te downloaden.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 5-2018]

Lees het artikel hier in PDF