Portland Europe: De toekomst van IT is niet cloud of on premise, maar hybride

Cees Quirijns, CCO Portland Europe

Op basis van de geboden flexibiliteit en schaalbaarheid van cloudoplossingen zijn velen de mening toegedaan dat ‘de cloud’ synoniem is voor de toekomst van IT. “Op deelgebieden mag dat zo zijn, maar het is zeker niet zo er over enige jaren geen on-premise IT meer bestaat”, vindt Cees Quirijns, CCO van Portland Europe. “Het tegendeel is waar, want de hybride cloud – een combinatie van on-premise en cloud – zal voor de meeste organisaties ‘the way to go’ zijn als het om cloudtoepassingen gaat.”

Cees Quirijns van softwaredistributeur Portland Europe baseert zich op onderzoeksresultaten van Gartner, het onderzoeksbureau waarmee al enige tijd wordt samengewerkt. “Cloud is zeker niet alleen maar een hosanna-verhaal”, zegt Quirijns. “Het bedrijfsleven loopt zeker tegen een aantal negatieve aspecten van cloud aan, en die willen/mogen we niet onbenoemd laten. De IT van morgen is geen ‘of-of’-scenario, maar een ‘en-en’verhaal. Cloud gaat zeker geadopteerd worden, ook in het kader van de digitale transformatie, maar het zal zeker niet alleen cloud zijn. Ben je IT-dienstverlener, zorg er dan voor dat je ook je on-premise- en hybride portfolio up-to-date houdt, want dat blijft een groot gedeelte van de markt.

Hybride oplossingen

Ruim de helft van de (grotere) bedrijven zet in op hybride oplossingen. Quirijns: “Die stelling hebben we niet zelf bedacht, maar is één van de uitkomsten van een recent onderzoek van Vanson Bourne in het grotere bedrijfsleven. Daaruit blijkt dat 28 procent van de ondervraagde ondernemingen inzet op een primaire cloudstrategie, 19 procent op on-premise en 53 procent op hybride van cloud en on-premise. Waarom zit de meerderheid op een hybride strategie? Natuurlijk onderkent men de voordelen van cloud, die constant breed worden uitgemeten in alle media, maar er zijn ook een aantal mythes of nadelen die veel minder aandacht krijgen.”

Een door de deelnemers aan het Vanson Bourne onderzoek vaker gerapporteerde zorg zijn de kosten van de cloud. “Volgens 43 procent van de respondenten zijn de kosten van cloud hoger dan die van on-prem”, zegt Quirijns. “Een tweede uitdaging is de performance van kritische systemen, waarover 41 procent zich zorgen maakt, en de connectiviteit met bestaande legacy-systemen is een punt voor 39 procent van de respondenten. Die drie factoren weerhouden organisaties van het adopteren van een volledige cloudstrategie.”

Uitdagingen gelden ook voor mkb

Quirijns: “Er wordt vaak gedacht dat het mkb veel gemakkelijker en eenvoudiger de overstap naar de cloud kan maken, maar niets is minder waar. Ik begin maar bij de kosten. Het mkb is prijsgevoeliger dan grotere bedrijven, dus als de cloud meer gaat kosten dan de bestaande IT houdt men de hand vaak op de knip. Hebben we het over de controle over kritische systemen, dan vormt de cloud voor de meeste van onze IT-dienstverleners (en hun klanten) zonder eigen datacenter ook een onzekere factor, omdat problemen door Microsoft of Amazon moeten worden opgelost in plaats van direct door de lokale dienstverlener. En legacy komt ook vaker voor dan je zou denken. Neem bijvoorbeeld de horeca die met kassasystemen werkt die met het bedrijfsnetwerk zijn gekoppeld en die niet een-twee-drie aan een cloudoplossing gekoppeld kunnen worden.”

Advies

“Het advies vanuit Portland aan de reseller is dan ook: denk drie keer na voor je een cloud-onlystrategie kiest. Dat kost je klanten aan zowel de boven- als de onderkant. Met een ‘hybride menukaart’ profiteer je absoluut het meest van de groei van de cloud”, zo besluit Quirijns.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 6]

Lees het artikel hier in PDF