Philips stopt productie mobiele telefoons

Philips stopt met de productie van mobiele telefoons, maar blijft wel toestellen onder de Philips-merknaam uitbrengen. Dat heeft het elektronicaconcern dinsdag bekendgemaakt. Philips zal niet langer zelfstandig mobiele telefoons produceren. De onderneming is een samenwerking aangegaan met China Electronics Corporation (CEC). Met die partij heeft Philips al een joint venture voor een productiefaciliteit in China. <br />

Philips stopt met de productie van mobiele telefoons, maar blijft wel toestellen onder de Philips-merknaam uitbrengen. Dat heeft het elektronicaconcern dinsdag bekendgemaakt. Philips zal niet langer zelfstandig mobiele telefoons produceren. De onderneming is een samenwerking aangegaan met China Electronics Corporation (CEC). Met die partij heeft Philips al een joint venture voor een productiefaciliteit in China.

CEC heeft daarin een minderheidsbelang. De twee concerns zijn overeengekomen dat dat zal worden uitgebreid tot een meerderheidsbelang. Philips brengt een deel van zijn research & development en een deel van zijn productie onder in de samenwerking met CEC. Het concern blijft wel toestellen onder de eigen merknaam verkopen. De nieuwe joint venture zal ook aan andere partijen toestellen kunnen verkopen. Die bedrijven kunnen dan hun eigen merknaam aan de telefoons toevoegen.

Ondanks een grote inspanning, van met name voormalig CEO Cor Boonstra, is Philips er nooit in geslaagd een rol van betekenis te spelen op de markt voor mobiele telefoons. Volgens gegevens van Gartner-dochter Dataquest had Philips in 2000 wereldwijd een marktaandeel van 2,9 procent, wat aantal verkochte toestellen betreft. In het eerste kwartaal kalfde dat marktaandeel volgens Dataquest af tot 1,8 procent.

Bij de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal, medio april, had Philips al laten weten zich te bezinnen op de toekomst van de handsetdivisie. Verschillende scenario’s werden bekeken, waaronder verkoop of sluiting. De slechte gang van zaken bij de mobiele telefoons was in het eerste kwartaal grotendeels verantwoordelijk voor het verlies van 99 miljoen euro bij de divisie consumentenelektronica.

De problemen zijn regiogebonden, zo bleek in april. Philips liet toen weten dat in Azië de verkoop van mobiele telefoons, met name de Xenium-serie, wel goed liep. In het persbericht lijkt CEO Gerard Kleisterlee te zinspelen op de mogelijkheid de verkoop van Philips-telefoons in bepaalde regio’s (lees: Europa) stop te zetten. "We zullen de mogelijkheid om Philips-handsets te verkopen handhaven, waar dit toegevoegde waarde heeft", aldus Kleisterlee.

Analist Jaap Barendregt van Friesland Bank Securities meent dat Philips in Europa gedoemd is te mislukken en het ook in Azië niet makkelijk zal krijgen. "Ik verwacht dat de positie van Philips in Europa nog zwakker wordt en dat hun markt uiteindelijk beperkt wordt tot China", aldus Barendregt.

Philips blijft wel actief met draadloze technologie. De onderneming kondigt aan de activiteiten op dit gebied bij de componenten- en halfgeleiderdivisie te versterken.