Palmisano geeft HP een veeg uit de pan

Tegenover de Wall Street Journal deed IBM-topman Samuel Palmisano een aantal pittige uitspraken over concurrent HP.

HP is inmiddels het grootste it-bedrijf in de wereld, waarbij de groei vooral door overnames tot stand kwam, zoals die van Compaq, Digital Equipment en EDS.

Geen zorgen

Daardoor kan HP zich inmiddels op alle fronten meten met IBM en komen beide concurrenten elkaar overal tegen. Maar daar zit Palmisano niet echt over in: ‘In het verleden was HP een inventief bedrijf,’ zei hij met een verwijzing naar de tagline ‘HP invent’ in het bedrijfslogo.’Maar onder het bewind van de vertrokken Mark Hurd is er enorm gesneden in de R&D budgetten, en behoort HP niet meer echt bij de grote jongens.’

Daardoor was het genoodzaakt een in Palmisano’s ogen veel te hoge prijs te betalen voor de aankoop van 3PAR, waarvan het de technologie dringend nodig heeft om bij te blijven.

IBM investeert jaarlijks zo’n zes procent van de omzet aan onderzoek en ontwikkeling, bij HP was dat in 2009 slechts 2,5 procent.

Teveel pc’s

Een tweede reden dat Palmisano de concurrentie met HP niet vreest is het feit dat HP relatief zwaar leunt op de pc-markt. ‘Wij hebben onze pc-divisie vijf jaar geleden al verkocht aan Lenovo,’ zei Palmisano, ‘ In onze optiek was de tijd van de pc’s drie tot vier jaar geleden over en we wilden eruit stappen voordat iedereen dat zou zien,’ waar hij aan toevoegde dat IBM die activiteiten vandaag de dag niet meer aan de straatstenen kwijt zou kunnen. In 2005 had Lenovo er nog 1,75 miljard dollar voor over.

Zwak bestuur

Van de kwaliteiten van het management en de raad van bestuur van HP leek Palmisano geen hoge pet op te hebben. ‘Mark Hurd kreeg bij zijn vertrek een premie van 35 miljoen dollar mee. Ik noem dat geen juiste aanwending van het geld van de aandeelhouders. De leiding van HP geeft daar in die kwestie geen oog voor gehad,’ zo zei Palmisano.

Oracle

Volgens Palmisano komt de echte bedreiging van IBM vanuit de hoek van Oracle, dat onder de deskundige leiding van Larry Ellison wel in R&D blijft investeren en een steeds breder aanbod van totaaloplossingen ontwikkelt.