SAP neemt Qualtrics over voor 8 miljard dollar

De Duitse softwareleverancier SAP heeft 8 miljard dollar over voor het Amerikaanse Qualtrics International, dat software maakt voor het meten van klant- en medewerkertevredenheid.

Het is de grootste overname in de geschiedenis van SAP, dat hiermee zijn customer-facing business wil versterken naast de back-office business waarmee het bedrijf groot is geworden.

Het enquêteplatform van Qualtrics verzamelt data verzameld over zaken als klantentevredenheid, medewerkerbetrokkenheid en het behoud van medewerkers. Die gegevens vormen een aanvulling op de HR, CRM en ERP- applicaties van SAP, zodat operationele data en ervaringsdata elkaar aanvullen.

Qualtrics werkt onder meer voor Microsoft en General Electric. Het bedrijf had initieel het plan om een beursnotering aan te vragen, maar koos uiteindelijk toch voor een overname door SAP. De omzet zou in 2018 op ruim 400 miljoen dollar moeten uitkomen, met een jaarlijkse groeiverwachting van rond veertig procent wordt verwacht, aldus Bloomberg.

Directie en medewerkers van Qualtrics gaan mee over naar SAP, waar het als een aparte entiteit gaat opereren binnen de Cloud Business Group van SAP.

Meer informatie: www.sap.com