“Lenovo en Fujitsu dichtbij samenwerkingsovereenkomst rond PC’s”

De al langere tijd lopende gesprekken tussen tussen Fujitsu en Lenovo lijken nu in een afrondende fase te verkeren. Volgens Fujitsu president Tatsuya Tanaka komt er ‘binnenkort’ een samenwerkingsovereenkomst tot stand om de pc-business te integreren met die van de Chinese fabrikant Lenovo.

Vorig jaar oktober meldde Fujitsu dat het in gesprek was met Lenovo over samenwerking bij het ontwikkelen en produceren van pc’s. De bedoeling was om eind maart een overeenkomst te sluiten.

“We zijn in het eindstadium van de uitwerking van een plan waarin we optimale synergie tussen onze beide bedrijven kunnen realiseren,” zei Tanaka afgelopen dinsdag tijdens een persconferentie over de bedrijfsstrategie van Fujitsu. “We verwachten de laatste eindjes nu snel aan elkaar te kunnen knopen. Het is niet zo dat er onverwachte dingen naar boven zijn gekomen, maar we willen alles wel zorgvuldig met elkaar bespreken,” aldus de topman.

De onderhandelingen vinden plaats op een moment dat de verkoop van steeds krachtiger smartphones en tablet computers de vraag naar pc’s stevig onder druk zetten. De pc-markt was een jaar of vijf geleden op zijn top en loopt sindsdien steeds verder terug.

Voor Lenovo, inmiddels de grootste pc-fabrikant ter wereld, zou een samenwerking de inkoopkracht vergroten en de positie in de pc-markt waarin de marges steeds krapper worden, verstevigen. Eerder kocht Lenovo als de pc-divisie van IBM en richtte een joint venture op met NEC. “Details rondom welke vorm van samenwerking ook zijn nog steeds onderwerp van discussie en er is geen vooraf bepaald tijdplan waarop we eventueel nieuws naar buiten zullen brengen,” zo meldde woordvoerster Charlotte West van Lenovo.

Tanaka ging op de persconferentie ook in op berichten in de media dat Fujitsu zou toetreden tot een door de Japanese regering geleid bidding consortium voor het noodlijdende Toshiba. Hij zei dat hij aarzelingen had over zo’n stap en dat het lastig zou zijn om de aandeelhouders van Fujitsu te overtuigen van het nut van een dergelijke stap.

“We moeten te allen tijde rekening houden met de belangen van onze aandeelhouders bij wat we ook doen, dus ook in dit geval. In die context verwacht ik niet dat we rationele argumenten kunnen vinden waarom we tot het consortium zouden moeten toetreden,” aldus Tanaka.

Bron: www.reuters.com