‘NXP gaat wereldwijd 700 tot 900 banen schrappen’

De Nederlandse chipfabrikant NXP Semiconductors is van plan om tussen de 700 en 900 banen te schrappen als onderdeel van een reorganisatieplan dat de kosten van ondersteunende diensten terug moet dringen, zo maakte het bedrijf gisteren bekend.

Guido Dierick, country manager van NXP Nederland, lichtte toe dat de banenreductie onderdeel is van een bredere reorganisatie. De meeste ontslagen zullen in West-Europa vallen, maar ook de VS en Azië blijven niet geheel buiten schot, zo zei Dierick. De afdelingen IT, toelevering, planning en administratie zullen zeker worden getroffen, zei Dierick, die verder aangaf, dat afdelingshoofden is gevraagd om aan te geven waar eventueel arbeidsplaatsen zouden kunnen worden geschrapt. Hij noemde de moeilijke economische omstandigheden en verscherpte concurrentie als voornaamste redenen voor de banenreductie.

Een aantal gedwongen ontslagen zal onvermijdelijk zijn. Maar het bedrijf verwacht ook dat een aantal mensen vrijwillig naar ander werk zal omzien, een aantal banen zal verdwijnen door pensionering en ook bepaalde tijdelijke contracten zullen niet worden verlengd.

De reorganisatie moet overigens nog worden besproken met de diverse Europese vakorganisaties, zodat het definitieve aantal ontslagen nog niet is vastgesteld, zo verklaarde Dierick, die verder aangaf dat er geen ontslagen zullen vallen bij de afdelingen.R&D en productie. In tegendeel,  NXP wil extra investeren in R&D, waarbij de focus ligt op de versterking van de ontwikkelingen op het gebied van Near Field Communication technologie chips voor paspoorten en rijbewijzen. Daarvoor wil het bedrijf zelfs rond 180 nieuwe arbeidsplaatsen scheppen.