NL-ix: Hoe houden we de MMC-connectiviteit beheersbaar?

Jan Hoogenboom, oprichter van NL-ix

Jan Hoogenboom, oprichter van NL-ix, kan indringende vragen stellen. De vraag wat we moeten doen om de MMC-connectiviteit beheersbaar te houden is daar een voorbeeld van.

Om te begrijpen wat Hoogenboom met die vraag bedoelt moeten we stil staan bij het begrip cloud. Er zijn volgens hem twee versies van cloud. “We gaan terug in de tijd. Bedrijven willen de interne automatisering efficiënter regelen”, begint Hoogenboom zijn uitleg. “Dat lukt ze door de hardware in een datacenter onder te brengen. Dat lost een aantal problemen op, maar niet de schaalbaarheid. Dat issue is sinds cloud verleden tijd. Je huurt ergens cloudcapaciteit en dat pas je eenvoudig en snel aan. Dat noem ik cloud versie 1.0 en daar draait het vooral om hardware.”

Cloud Versie 2.0

De tweede cloudversie bestaat eruit dat steeds meer processen in de cloud draaien en dat die processen elkaar nodig hebben, daar draait het dus meer om software. Die ontwikkeling heeft alles te maken met de digitale transformatie. Alles dat niet de core business is wordt als dienst van derden betrokken.

Jan Hoogenboom

Hoogenboom: “Cloud versie 1.0 was betrekkelijk eenvoudig te managen, bij cloud versie 2.0 wordt dat echt een ander verhaal. Meer diensten in verschillende clouds betekent dat meer applicaties ook onderling via API’s met elkaar communiceren.” Het begrip dat daarbij hoort is Massive Multi Cloud (MMC)-gebruik. MMC staat voor tientallen clouddiensten van derden, maar ook eigen maatwerkapplicaties. Die bevinden zich in alle mogelijke datacenters in binnen- en buitenland, maar ook in de directe regio. Het beeld dat Hoogenboom schets verzint hij niet zelf. Talloze onderzoeken laten zien dat bedrijven onderschatten hoeveel clouddiensten ze afnemen en de complexiteit die dat met zich meebrengt.

Wirwar

“MMC is een boeiende en logische ontwikkeling”, zegt Hoogenboom. “Maar de connectiviteit is te vaak onderbelicht. Een bedrijf neemt een clouddienst af en besluit daarvoor al snel een dedicated digitale oprit te gebruiken; vaak wordt dat een direct connect genoemd. Die wil men omdat de clouddienst als mission critical wordt gezien. Een enkele dergelijke verbinding managen is te behappen, maar daar blijft het niet bij.” Elk bedrijf gaat namelijk steeds meer in en met de cloud doen, want dat is de consequentie van de digitale transformatie. Steeds meer diensten krijgen het label mission critical, dus elke keer komt er een nieuwe direct-connectverbinding via de carrier of provider bij. Wat volgens Hoogenboom ontstaat is een wirwar van verbindingen waarvan het managen steeds arbeidsintensiever wordt. Het belemmert de mogelijkheden via cloud te besparen op IT-beheer en -kosten en te komen tot makkelijk schaalbare omgevingen.

Handen in het haar

Geschetste situatie is ongewenst. Menig CIO zit in de woorden van Hoogenboom dan ook met de handen in het haar. De digitale transformatie afremmen is ongewenst, terwijl er te weinig middelen zijn om de inefficiënte connectiviteit met al die clouddiensten onder controle te krijgen. Er is echter een manier om deze ongewenste en slecht controleerbare situatie structureel te verbeteren.

Internet Exchanges de oplossing

De direct connects zijn ooit naar voren geschoven vanuit de gedachte dat een dedicated verbinding veilig was. Als dienst van een carrier was het beheer ook geen issue. In MMC-omgevingen blijken die voordelen minder op te gaan. Het beheer is complex wat negatief uitwerkt op de veiligheid en de schaalbaarheid.

Elke MMC is weer anders wat het werk interessanter maakt en het is een groeimarkt

“De problemen waar bedrijven met een MMC-omgeving tegen aanlopen zijn serieus”, zegt Hoogenboom. “Tegelijkertijd zien we dat er ook een erg voor de hand liggende oplossing is en die heet het internet, BGP-routing en internet exchanges. Dat garandeert veiligheid, biedt volledige controle, het is zo schaalbaar als wat. Waar de clouddienst precies staat maakt niets uit en het is proven technology.”

De vraag dringt zich op waarom direct connects een vlucht hebben kunnen nemen terwijl een logische oplossing al die tijd beschikbaar was. Hoogenboom heeft daarvoor een logische verklaring. MMC-omgevingen zijn redelijk nieuw. In het begin was niet te voorzien dat ondernemingen meer dan een paar clouddiensten zouden afnemen. Het was  ook logisch dat ze voor de connectiviteit aanklopten bij de carriers. “Carriers en telco’s waren en zijn onze klanten. MMC is iets dat bij bedrijven speelt en daar hadden we lang amper direct contact mee”. Dat laatste is echter verandert. Hoogenboom geeft aan dat system integrators namens grote ondernemingen en ondernemingen zelf het contact met de internet exchanges zoeken. Zij ervaren namelijk de al eerder genoemde beperkingen van de direct connects. En is er nog een belangrijk punt: de prijsstelling. Hoogenboom: “We krijgen duidelijke signalen dat men teleurgesteld is in de kostenstructuur en factuurhoogte van direct-connectverbindingen. Ondernemingen die horen dat verkeer via een internet exchange afwikkelen eigenlijk niet meer kost dan de prijs per poort zijn dan ook heel geïnteresseerd als ze horen dat ook zij daar gebruik van kunnen maken voor hun MMC-omgeving.”

MMC connectiviteitsbeheer

Er zijn voor MMC-connectiviteitsbeheer volgens Hoogenboom twee opties. De eerste is dat de onderneming medewerkers heeft met kennis om controle over de eigen internet, de cloud en de applicatieconnectiviteit te krijgen. De tweede optie is dat system integrators of andere externe IT-specialisten dit als een dienst gaan voeren. Dat laatste is, zeker voor de lezers van ChannelConnect, een interessante optie.

“Wat wij zien is dat het managen van de connectiviteit van MMC-omgevingen een dienst is die je als integrator of bijvoorbeeld netwerkspecialist goed naast je bestaande dienstverlening kan voeren. Je kunt je specialisme van interne netwerken en connectiviteit uitbreiden met die van externe koppelingen. Elke MMC is weer anders wat het werk interessanter maakt en het is een groeimarkt.”

De klantvraag – daar is Hoogenboom van overtuigd – gaat vanzelf komen. De reden is dat er nu al bedrijven zijn die merken dat hun digitale transformatie beter verloopt door voor de connectiviteit van de MMC-omgevingen internet en internet exchanges te gebruiken. Ze hebben meer overzicht, meer flexibiliteit, veiligheid en dat tegen lagere kosten. Met andere woorden ze hebben een concurrentievoordeel. Daarom moet de concurrentie volgen en daarom is het beheersbaar maken van MMC-connectiviteit een interessante business.

De vraag over de beheersbaarheid van MMC-connectiviteit is beantwoord, de vraag die nu openstaat is wie die businesskans oppakt.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 6-2018]

Lees het artikel hier in PDF