Nieuwe IBM Z mainframe biedt een doorbraak in dataencryptietechnologie

IBM heeft de IBM Z, een nieuwe generatie van ’s werelds krachtigste transactiesystemen, gelanceerd, dat in staat is om meer dan 12 miljard versleutelde transacties per dag te verwerken. Deze doorbraak op het gebied van dataencryptie maakt het mogelijk om in één klik volledige cloudservices, applicaties en databanken te beschermen.

Dat opent de deur naar processen die een gigantische rekenkracht vergen, waaronder blockchaintechnologie en massa-encryptie van gegevens. Dat laatste is geen overbodige luxe, als we de globale epidemie van data-inbraken en de steeds striktere gegevensbeschermingseisen in het achterhoofd houden.

z
IBM Z14

Het aantal databestanden dat werd gestolen of dat verloren raakte liep in 2016 op tot 4 miljard – een stijging van liefst 556 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Van de 9 miljard databestanden die de voorbije vijf jaar verloren raakten of gestolen werden, was slechts 4 procent versleuteld. Zelfs met de opkomst van cloud-datacentra verliep vooruitgang in massa-encryptie van data moeizaam, gezien de complexiteit en kosten.

De lancering van de IBM Z wordt beschouwd als de grootste herpositionering en uitbreiding van IBM’s mainframetechnologie sinds het platform vijftien jaar geleden opnieuw uitgevonden werd om Linux en open source software te virtualiseren. IBM Z werd ontworpen in samenspraak en in samenwerking met 150 klanten, onder wie Chief Security Information Officers en data security-experts. Ook voor blockchain – een intensief proces dat leunt op gigantische cryptografische- en rekenkracht – betekent IBM Z een doorbraak.

De 6 nieuwe datacentra over de hele wereld die IBM vandaag ook aankondigt zullen volledig gewijd zijn aan IBM Blockchain services, met IBM Z als encryptiemotor.
Met een toename van 400 procent in silicium toegewijde cryptografische algoritmen (silicon dedicated to cryptographic algorithms) en een herwerking van de software stack is IBM Z het eerste systeem dat in staat is om altijd alle gegevens voor iedere applicatie, cloudservice of databank te versleutelen, en dat op een goedkope manier zonder enige veranderingen aan de code. Tot op heden moesten organisaties selectief zijn met het oog op welke gegevens ze al dan niet versleutelden. Met de invoering van een nieuw prijsbepalingsmodel, maakt IBM de baan vrij om “alles overal en altijd te versleutelen”.

Meer informatie: www.ibm.com