Nieuwe ceo van Sharp waarschuwt voor banenverlies

De nieuwe ceo van Sharp Electronics, Tai Jeng-wu, heeft gewaarschuwd dat de herstructurering van het bedrijf niet zonder banenverlies kan worden doorgevoerd. Tai Jeng-wu is benoemd tot ceo na de overname van Sharp door Foxconn, dat enige tijd geleden voor een bedrag van 3,8 miljard dollar een controlerend belang van 66 procent van de aandelen heeft verworven.

De banenreductie hing al langere tijd in de lucht en ook bestuursvoorzitter Terry Gou had al aangegeven dat daarbij met name banen buiten Japan op de tocht staan. Het zou gaan om rond 7.000 medewerkers.

In een interview met Nikkei bevestigde Tai de ontslagronde, maar noemde het banenverlies een ‘optimalisatieslag’ in plaats van een banenreductie. “Als het kan houd ik natuurlijk de huidige employees op hun positie, maar als we niet binnenkort prestatieverbeteringen kunnen laten zien zijn we gedwongen om andere maatregelen te nemen,” aldus Tai.

In een tweede interview met de Wall Street Journal impliceerde Tai dat de ontslagronde aanstaande is. “Het is mijn opdracht als leider van Sharp om dit bedrijf zo snel als mogelijk is te herstructureren,” zei Tai. Hij wil dat Sharp zo snel mogelijk weer zwarte cijfers schrijft en het merk weer als innovatief wordt ervaren.

Sharp maakt nog steeds beeldschermen voor iPhones en iPads en is daardoor aantrekkelijk voor Foxconn, dat al veel contractproductie voor Apple doet. Ook de vele innovaties op andere terreinen, zoals magnetrons en luchtfilters, zijn interessant voor Foxconn.