Intel wil zorg op afstand verbeteren met nieuw IoT-platform

Intel komt met een nieuw platform gericht op de zorgsector. Het Intel Health Application Platform (HAP) is bedoeld om patiënten op afstand te begeleiden. Het aantal ziekenhuisopnames kan zo dalen en de kosten kunnen omlaag. In een persverklaring zegt Intel dat de opkomst Internet of Things (IoT) een impuls geeft aan vernieuwende oplossingen in de zorg. Met name zorg op afstand springt in het oog. Door patiënten met zware of chronische aandoeningen op afstand te begeleiden zou het aantal ziekenhuisopnames met veertig procent omlaag kunnen. Het aantal keer dat een patiënt voor een tweede keer wordt opgenomen kan zelfs met 75 procent naar beneden.

Bestaande IoT-oplossingen kampen met problemen, zegt Intel. Weliswaar kunnen patiënten er hun bloeddruk of suikerspiegel mee meten, maar ze gebruiken vaak consumentenelektronica. Als de gebruiker het besturingssysteem of app update, kan de werking problemen geven. Bovendien worstelt de zorg met technologiestandaarden die niet met elkaar samenwerken, stringente regelgeving en het risico op hacks en lekken.

Intel HAP lost die problemen op door zorgaanbieders een veilige levering te garanderen. Er is sprake van een breed scala aan diensten die continu verbonden zijn met het netwerk. Bij de ontwikkeling van de nieuwe dienst werkt Intel samen met Flex. Gezamenlijk werd een apparaat ontwikkeld dat draadloos contact legt met onder meer een bloeddrukmeter,  suikerspiegelmeter, weegschaal en pulse-oxymeter.

De IoT-apparaten worden door de zorgaanbieder ingesteld en werken daarna automatisch bij de patiënt thuis zonder instellingen aan te passen. Een interactieve display toont een waarschuwing als de batterij opgeladen moet worden. Het gebruik van een fel lampje maakt duidelijk dat er gegevens worden doorgestuurd. Gegevens worden zowel hard- als softwarematig beveiligd, belooft Intel.

Intel HAP infographic

Beeld: Intel