Nauwelijks stijging wereldwijde verkoop pc’s

De verkoop van computers valt dit jaar toch weer tegen. Zowel particulieren als het bedrijfsleven laten het volgens marktonderzoeker IDC afweten.

De verkoop van computers valt dit jaar toch weer tegen. Zowel particulieren als het bedrijfsleven laten het volgens marktonderzoeker IDC afweten.

Het onderzoeksbureau heeft zijn voorspellingen voor dit jaar dan ook naar beneden bijgesteld. Eerder – in maart – werd nog uitgegaan van een groeipercentage ten opzichte van het vorig jaar van 3 procent, nu denkt IDC aan een groei van slechts 1,1 procent. Dat komt neer op 135,5 miljoen verkochte pc’s.Ook voor het volgend jaar is IDC een stuk voorzichtiger geworden. De markt zal dan niet met ruim 11 procent groeien, maar met 8,4 procent. IDC is overigens niet de enige die weinig groei ziet. Chipmakers als Intel zien voor het derde kwartaal maar weinig verbetering. Als oorzaak van de te verwachten tegenvallende verkopen geeft IDC de weinig florissante economische situatie van het moment. Consumenten zouden liever nog even wachten met de aanschaf van een nieuwe computer. Daarbij komt dat ook het bedrijfsleven het vervangen van het oude pc-park uitstelt. Wereldwijd zijn er volgens IDC slechts een paar lichtpuntjes te noteren. Zo doet Japan het beter dan verwacht. Verder zullen dit jaar alleen China, India en Australië met groeipercentages boven de 10 procent uitkomen. Dit zijn landen waar relatief nog weinig computerbezit is.