‘Multicloud is geen reden om AI af te houden’

Multicloud is voor veel bedrijven een nieuwe realiteit, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo schrikken veel bedrijven ervoor terug om kunstmatige intelligentie in te zetten in een multicloud-omgeving. Maar die vrees is volgens Efrym Willems, Business Development Manager bij Tech Data, niet nodig.

AI staat volgens experts al geruime tijd voor een doorbraak. Maar de adoptie gaat volgens marktanalisten traag, zo begint Willems zijn verhaal. Volgens IDC heeft slechts 25 procent van de organisaties een brede AI-strategie. “Zelfs leveranciers van AI-systemen geven toe dat organisaties twijfelen”, zegt Willems.

Tennisgoden

Dat is volgens de IBM-specialist van Tech Data doodzonde. Kunstmatige intelligentie heeft namelijk bewezen van grote waarde te zijn. Een innovatieve toepassing is volgens Willems bijvoorbeeld hoe de officiële samenvatting van de Wimbledon-finale tot stand kwam. Daarvoor gebruikt Wimbledon het AI-platform Watson van IBM. “Het is extreem moeilijk om een samenvatting met hoogtepunten te maken uit vijf uur tennis van de buitencategorie. Laat staan dat deze binnen twee minuten na de wedstrijd beschikbaar is.” Toch lukt het de organisatie van Wimbledon al jaren erg goed. “Na twintig minuten hebben ze zelfs al gepersonaliseerde samenvattingen.”

De software selecteert zelf de hoogtepunten. Daarvoor analyseert Watson de geluiden en gezichtsuitdrukkingen van het publiek, en de uitdrukking en lichaamstaal van de tennissers. Het stelt dan zelf de samenvatting samen.”

Watson heeft zijn waarde inmiddels ook bewezen binnen productieomgevingen en de gezondheidszorg. “De oplossing slaagde er al eens in om bij een zeldzame vorm van leukemie binnen tien minuten de juiste diagnose te stellen”, vertelt Willems. “Maar ook voor bijvoorbeeld het Internet of Things is de technologie waardevol.”

AI

Spreiding van data

Ondanks die overduidelijke voordelen blijven bedrijven terughoudend. Een veelgenoemde verklaring is een gebrek aan vaardigheden. Maar ook multicloud wordt door velen als een drempel gezien. “In de multicloud weten bedrijven niet meer hoe ze de data die voor de intelligentie zorgen bij elkaar moeten brengen”, verklaart Willems.“De gestructureerde en ongestructureerde data die nodig zijn voor analyses, staan vaak verspreid over meerdere locaties. Zowel in de cloud als on-premise.”

 Maar hij vindt het niet helemaal terecht dat organisaties AI om die reden links laten liggen. “Multicloud is geen reden meer om AI af te houden. Wel moeten organisaties die AI willen invoeren enkele zaken goed organiseren. Ten eerste moet AI op ieder platform waar men data en applicaties gebruikt beschikbaar zijn”, zegt hij.

“Daarom zijn een aantal Watson-diensten, waaronder Watson Assistant en Watson OpenScale, beschikbaar als microservices, gebaseerd op Kubernetes-containertechnologie. Die microservices kunnen on-premises of in de IBM Cloud draaien. Maar ook in de clouds van bijvoorbeeld Microsoft, Amazon en Google. “Data hoeven hierdoor niet naar de AI-engine te worden gebracht. AI komt naar de gegevens toe, en dat voorkomt afhankelijkheid van vendoren”, licht hij toe.

Dataconnectoren

Veel grote organisaties hebben echter data staan op zeer veel verschillende platformen. “Daarom is het belangrijk dat een brede reeks dataconnectoren beschikbaar is, onder andere voor het ontsluiten van data in Dropbox, Salesforce, Tableau en Looker.” IBM heeft daarnaast Watson Studio, het platform voor data science en machine learning, vorig jaar aangevuld met een verbeterde integratie met Hadoop Distributions (CDH en HDP). Dit maakt het volgens Willems eveneens mogelijk om analytics uit te voeren daar waar de data staan en gebruik te maken van de beschikbare rekenkracht.

Integratie

Het is volgens de expert van Tech Data echter ook mogelijk om datasets samen te brengen voor analyses op één centrale plek. “Daar is IBM Cloud geschikt voor, bijvoorbeeld met IaaS- of PaaS-diensten, of door simpelweg cloudstorage te bieden. Je kunt ook IaaS- en PaaS-diensten integreren in een multicloudomgeving.”

Brede ondersteuning ontwikkeltools

In dat scenario is de integratie van Mendix met IBM Cloud zo enorm belangrijk voor AI-adoptie.Begin dit jaar integreerde Mendix zijn low-code softwareplatform met IBM Cloud Services. Applicaties ontwikkeld met Mendix draaien daardoor direct in de cloudomgeving. “Na consolidatie van de data vindt het ontsluiten en analyseren van de gegevens plaats met speciaal daarvoor gebouwde apps”, legt Willems uit. “Het ontwikkelen van die apps kan met behulp van low-code en no-code platformen, zoals Mendix, worden gerealiseerd. IBM biedt hiervoor zelf ook de ontwikkeltools, die onder de vlag van IBM Cloud beschikbaar zijn”, zegt Willems.

De uitvoer van AI wordt op deze manier onafhankelijk van de cloudomgeving. “Het feit dat een bedrijf werkt met een multicloudomgeving hoeft dus echt geen probleem te zijn”, stelt Willems. “AI kan immers naar de te analyseren data worden gebracht. Maar het is ook heel goed mogelijk om de data naar een centrale cloud te transporteren die de analyses uitvoert. Multicloud is dus geen excuus meer om kunstmatige intelligentie te mijden.”