Mist van Juniper opent groeimarkt voor AI-gedreven draadloze netwerken

NUVIAS ZET STEVIG IN OP DRAADLOZE NETWERKMARKT

Juniper Networks, leverancier van geautomatiseerde, schaalbare en veilige netwerken, heeft drie maanden geleden het Amerikaanse Mist Systems overgenomen, een pionier in AI-gedreven cloudbeheerde draadloze netwerken. Over de nieuwe businesskansen die de toevoeging van Mist Systems aan het portfolio van Juniper biedt, spraken we met Chris Stevens en Michel Tepper.

 

Nuvias is als enige pan-Europese distributeur van Juniper in staat om channelpartners in twintig Europese landen nu een compleet portfolio van zowel next-generation draadloze als best-in-class bedrade LAN, SD-WAN en beveiligingsoplossingen te leveren die zorgen voor een ongeëvenaarde endto-end gebruikers- en IT-ervaring. “De AP’s van Mist verschillen fundamenteel van die van andere aanbieders”, legt Chris Stevens, Group Business Manager Juniper Europe, uit. “Naast de traditionele omni-directionele antennes voor wifi maken ze gebruik van acht richtantennes voor bluetooth, die richting en afstand beter kunnen analyseren. De controller is cloudgebaseerd en werkt met AI-gebaseerde technologie, waardoor het systeem zelflerend is. Daardoor wordt wifi veel voorspelbaarder, betrouwbaarder en beter meetbaar.”

Marvis: assistent van Mist

Michel Tepper, Solutions Architect bij Nuvias en één van de slechts 25 Juniper Ambassadors ter wereld: “Marvis is één van de eerste, zo niet de eerste, AI-gestuurde netwerkmanagementsystemen in de markt. Daarmee kun je in gewone mensentaal vragen stellen aan het netwerk, waardoor veel draadloos-netwerkproblemen kunnen worden opgelost door een helpdesk in plaats van netwerkbeheerders. Marvis geeft daarnaast een ongekend inzicht in het gedrag van klanten en netwerken.”

Gepatenteerde bluetoothtechnologie

Michel Tepper

“De gepatenteerde virtuele Bluetooth LE-technologie van Mist zorgt voor veel beter traceerbare wifi-signalen zonder dat daar fysieke beacons voor geplaatst moeten worden”, zegt Stevens. “In combinatie met IoT verbetert Mist door optimale directionele informatie de interactie en de feedback tussen mensen en apparaten. Met Mist kunnen we schaalbare en kosteneffectieve locatie-gebaseerde draadloze en gepersonaliseerde services aanbieden, zoals interne route-informatie en omgevingsbeheer, zoals temperatuur en verlichting. Maar ook toegangsbeheer in kantoorgebouwen, ziekenhuizen, parkeergarages et cetera kan met Mist worden geoptimaliseerd. Ook kan de locatie van kostbare apparatuur, zoals mobiele computersystemen, worden getraceerd en wordt zoekraken of diefstal van waardevolle eigendommen voorkomen. Maar ook het daadwerkelijk gebruik van apparatuur kan worden gemeten, zodat de onderhoudscyclus daarop kan worden aangepast. Zo worden storingen voorkomen en kan worden bespaard op (onnodig) onderhoud. De AP’s en cloudcontrollers van Mist vormen een belangrijke schakel in talloze IoT-applicaties die via de moderne cloud-microservices-architectuur van Mist overal toegankelijk zijn en zorgen voor maximale schaalbaarheid, flexibiliteit en prestaties. Elke functionaliteit wordt gemanaged via een micro-controller, in plaats van een algemene controller zoals je die aantreft bij andere cloudmanagement oplossingen.”

Nuvias als katalysator

Chris Stevens

Mist heeft door de overname door Juniper veel meer presence in de markt gekregen. “In Europa doen wij daar met Nuvias dan nog een schepje bovenop”, zegt Chris Stevens. “We hebben onze lokale teams getraind om partners vertrouwd te maken met de technologie. Via webinars, face-to-face-trainingen, demo-opstellingen en livedemonstraties in onze kantoren. Ook komt er een demo-pool voor channelpartners en ontwikkelen we ondersteunende middelen voor co-branding, een offertetool voor dekkingsplattegronden en dergelijke, zodat partners met de verkoop kunnen starten.”

Superinteressant voor partners

Stevens: “Meestal wordt een gratis wifi-netwerk wel als noodzaak beschouwd, maar ook als kostenpost gezien. Met Mist kun je dat doorbreken door applicaties aan te boren met features die voorheen niet beschikbaar waren. De kostenpost wordt een productiviteitstool en een manier om additionele omzet te genereren.”

‘Ik heb nog nooit zoveel enthousiasme gezien bij een productintroductie’

Michel Tepper vult aan: “Neem een luchthaven als voorbeeld. De gratis wifi voor de bezoekers is een kostenpost voor de gebouweigenaar. Met Mist kan hij applicaties inzetten die inzicht geven in de bewegingen van passagiers door het gebouw en kan hij via bigdata-analyse de drukst belopen routes bepalen. Die wetenschap kan hij verdisconteren in een hogere huurprijs voor winkelruimtes en restaurants aan die routes. Maar hij kan er ook de kwaliteit van de individuele reizigersinformatie over vluchtvertragingen of speciale aanbiedingen langs de route mee doorgeven. Een stuk klantvriendelijker dan een kaal sms’je dat slechts enkele reizigers vandaag de dag krijgen.” Beurs- en tentoonstellingscomplexen kunnen met Mist optimaal inspelen op de per evenement veranderende lay-out van de beursvloer. Stevens: “Wanneer je daar Mist toepast, hoef je de infrastructuur dankzij de virtuele beacons boven elke stand niet steeds te veranderen. Het volstaat dan om in de software de virtuele beacons te verplaatsen. De bezoeker heeft altijd het beste wifi-signaal, kan met een app zijn bezoek optimaal plannen, en de organisatie kan de hoeveelheid bezoekers en de duur van het standbezoek meten. Die real-time feedback is nuttig voor de standhouder. Met dit soort mogelijkheden onderscheidt Mist zich duidelijk van de competitie.”

Ongekend enthousiaste ontvangst

De toevoeging van Mist-wifi aan Juniper’s portfolio is bijzonder enthousiast ontvangen in het kanaal. Tepper: “Ik loop al heel wat jaren mee, maar ik heb nog nooit zoveel enthousiasme gezien bij een productintroductie. Dat belooft wat. Juniper heeft vooral naam gemaakt in datacenters in het hogere (enterprise) segment van de markt. Mist is ook een enterprise-grade oplossing, maar wifi kent een veel breder toepassingsgebied, en biedt dus ook meer aanknopingspunten voor channelpartners die actief zijn in lagere marktsegmenten.”

“Dat geldt zeker ook voor IoT-applicaties”, vult Stevens aan. “Mist werkt met open API’s waardoor app-ontwikkelaars volledige vrijheid hebben voor creatieve interactie in het IoT-ecosysteem en de gebruikersvriendelijkheid verder kunnen optimaliseren. Wat dat betreft staan we nog aan het begin van de ontwikkeling van de échte digitale werkplek die in de komende jaren verder gestalte zal gaan krijgen.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 4/5]

Lees het artikel hier in PDF