Mega-naheffingsaanslag van 13 miljard euro voor Apple

De Amerikaanse fabrikant Apple is volgens de Europese Commissie een bedrag van 13 miljard euro plus rente aan achterstallige belasting verschuldigd aan de Ierse belastingdienst. Eurocommissaris Vestager maakte vandaag bekend dat de naheffing het gevolg is van onwettige belastingafspraken die Ierland en Apple hebben gesloten.

Op basis van die afspraken betaalde Apple in 2003 effectief slechts één procent belasting over zijn Europese winst, en in 2014 was dat nog maar 0,005 procent. De uitspraak van de Commissie volgt op een onderzoek dat sinds juni 2014 werd uitgevoerd. De Europese Commissie beschuldigde Ierland toen van het overtreden van Europese regels voor staatssteun, omdat het land Apple zou toestaan om minder belasting te betalen om zo banenverlies te voorkomen. Op die wijze worden andere bedrijven benadeeld, aldus de commissie. 

Apple boekte in 2015 een omzet van 235 miljard dollar en een winst van 53,8 miljard dollar. Het bedrijf heeft laten weten tegen het besluit van de EC in beroep te gaan, evenals de Ierse fiscus.