Meg Whitman stapt op als CEO bij HPE

CEO Meg Whitman vertrekt per 1 februari 2018 als topvrouw bij HPE, de Enterprise-tak van het opgesplitste HP. Ze wordt opgevolgd door Antonio Neri, die nu president is en de CEO-taak erbij neemt. Whitman behoudt wel een zetel in de directie.

Whitman stelde in een conference call met analisten dat HPE er nu veel beter voor staat dan toen zij in 2011 aantrad, zo meldt Fortune. Het bedrijf was toen ‘een enorm conglomeraat’, dat klanten verwarde omdat het te veel verschillende producten verkocht. De door haar doorgevoerde splitsing in twee aparte ondernemingen, HPE en HP Inc., is twee jaar geleden afgerond. Het is in wezen een realisering – en zelfs uitbreiding – van het omstreden plan van haar directe voorganger, Leo Apotheker, die de pc-tak van het bedrijf wilde afstoten door verkoop of verzelfstandiging.

Onder Whitman’s leiding is dat alsnog gebeurd, maar wel door de lucratieve printeractiviteiten bij het pc-deel, HP Inc., onder te brengen. Whitman was eerder topvrouw bij eBay en in 2010 de Republikeinse kandidaat voor het gouverneurschap van Californië. Eerder dit jaar werd ze ook genoemd als mogelijke nieuwe topvrouw van Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app. Daar werd echter Expedia-topman Dara Khosrowshahi aangesteld.

De bekendmaking van Whitman’s vertrek viel samen met de bekendmaking van de vierde kwartaalcijfers. HPE boekte een netto omzet van 7,7 miljard dollar, een stijging van bijna 4,6 procent. De winst kwam uit op 400 miljoen dollar en daarmee overtrof het bedrijf de verwachtingen van analisten. In het volledige boekjaar 2017 kwam de jaaromzet uit op 28,9 miljard dollar, terwijl de winst flink afnam tot 400 miljoen dollar.

Bron: ANP