Logitech maakt videoconferencing betaalbaar met Rally

De markt voor videoconferencing verandert in rap tempo. De tijd van peperdure systemen, alleen weggelegd voor de boardroom, is al lang voorbij. Met Rally heeft Logitech nu een 4K-videoconferencingoplossing voor elke meetingruimte, van klein tot groot. Op de ISE-beurs in Amsterdam sprak ChannelConnect met Senior Global Product Manager Alan Smith.

 

 

Logitech is niet nieuw op het gebied van videoconferencing. In 2017 introduceerde het bedrijf Meetup, een systeem dat geschikt is voor kleinere ruimtes, in vaktermen ‘huddle rooms’ genoemd. “De oplossing werd goed ontvangen”, vertelt Senior Global Product Manager Alan Smith. “Alle reden om nu een systeem uit te brengen voor grotere ruimtes. We leveren sinds kort onze Rally-systemen. Er zijn twee opties: Rally is geschikt voor middelgrote kamers, Rally Plus is bestemd voor grote ruimtes.”

Betere camera

Alan Smith

Rally is een modulair systeem dat je kunt aanpassen aan de grootte van de ruimte. Het bestaat uit een camera, speakers, microfoons en afstandsbediening. Het is de bedoeling dat de speakers rondom het scherm hangen. “Daardoor komt het geluid uit dezelfde richting als het beeld. Dit zorgt voor een meer natuurlijke communicatie en wordt erg gewaardeerd door gebruikers”, zegt Smith. “In vergelijking met Meetup beschikt Rally over een betere camera en microfoon. De microfoon, Mic Pod geheten, ligt op tafel en kan het geluid opvangen binnen een straal van 4 à 4,5 meter. In een Mic Pod zitten vier omnidirectionele microfoons. De software zorgt ervoor dat de microfoons zich automatisch richten op de persoon die aan het woord is. Ongewenst geluid wordt weggefilterd. Rally wordt geleverd met een speaker en Mic Pod, Rally Plus met twee speakers en twee Mic Pods. Je kunt tot totaal zeven Mic Pods gebruiken. Daarmee is de oplossing geschikt voor meetings tot 46 personen.”

‘Door de betere lens om 4K-beelden te filmen, is er ook bij lagere resoluties een betere beeldkwaliteit’

De camera is in staat 4K-beelden op te nemen. Smith erkent dat de huidige videoconferencingdiensten deze hoge resolutie slechts mondjesmaat ondersteunen. “De benodigde bandbreedte en infrastructuur zijn nog in ontwikkeling. Op dit moment wordt er veel gewerkt met 1080p of zelfs 720p. Voor de meeste mensen is dat goed genoeg. Maar we verwachten dat 4K op termijn belangrijk gaat worden. Het systeem is daar dus op voorbereid. Bijkomend voordeel is dat de camera een betere lens nodig heeft om 4K-beelden te filmen. Daardoor is er ook bij lagere resoluties een betere beeldkwaliteit.

Automatische zoom

De camera beschikt verder over RightSense-technologie. Dit houdt in dat de camera automatisch inzoomt op de aanwezigen. “Uit onderzoek blijkt dat ook in grote ruimtes vaak maar filmt, is dat niet ideaal. RightSense zorgt ervoor dat alleen de aanwezigen in beeld zijn. Als je bijvoorbeeld het whiteboard gebruikt kun je die automatische zoom natuurlijk uitschakelen. Verder past de camera zich automatisch aan aan de lichtomstandigheden zodat gezichten goed zichtbaar zijn. Dit gebruikt een technologie die vergelijkbaar is met HDR, bekend van fotocamera’s.”

Logitech heeft ervoor gezorgd dat kabels zoveel mogelijk weggewerkt kunnen worden. De oplossing werkt met twee hubs die onderling zijn verbonden via een enkele netwerkkabel. Op de Display hub wordt het beeldscherm, camera en luidsprekers aangesloten. “De Display hub past achter het scherm, dus die is uit het zicht. Daarnaast is er de Table hub. Die kan onder de tafel worden bevestigd en staat in verbinding met de microfoons.”

Clouddiensten

In vergelijking met de concurrentie maakt Logitech enkele opmerkelijke keuzes. “Veel bedrijven ontwikkelen dure hardware in combinatie met een eigen online platform”, vertelt Smith. “Maar de belangstelling voor dergelijke systemen daalt. Bedrijven kiezen liever voor een systeem dat overweg kan met bestaande clouddiensten, zoals Google Hangout, Microsoft Teams, Skype for Business of Zoom. Met Rally zit je niet vast aan een bepaalde aanbieder. Het werkt met iedere clouddienst voor videoconferencing. Om van Rally gebruik te maken, heb je een gewone computer nodig (Windows of Mac). Daarop draait de video-applicatie, bijvoorbeeld Skype. Je sluit Rally via usb aan op de computer.”

Logitech verkoopt uitsluitend via channelpartners. “Met onze partners werken we nauw samen”, legt Smith uit. “In de markt zien we een aantal trends. De vervangingsmarkt groeit. Veel bedrijven willen hun videoconferencing vervangen door een alternatief met een lagere cost of ownership. Daarnaast besluiten steeds meer bedrijven om meerdere ruimtes in te richten. Omdat de kosten veel lager zijn dan enkele jaren geleden is het aantrekkelijk om meer dan één kamer voor videoconferencing te hebben.

‘Veel bedrijven willen hun videoconferencing vervangen door een alternatief met een lagere cost of ownership’

Grootste leverancier

Door de dalende kosten is videoconferencing nu ook binnen handbereik gekomen van het midden- en kleinbedrijf(mkb). De vraag zit flink in de lift. “Vroeger was je 50.000 tot misschien wel 100.000 dollar kwijt voor een systeem. Dat kon een kleiner bedrijf niet opbrengen. Nu gebruiken bedrijven gratis Skype en kost de hardware een fractie. Vanaf 1000 euro heb je ons Meetup-systeem. Rally en Rally Plus kosten respectievelijk 2499 en 2999 euro. Dat zijn zeer betaalbare prijzen waardoor de markt groeit. Inmiddels behoort Logitech tot een van de grootste leveranciers van videoconferencing, gemeten als je kijkt naar het aantal geleverde systemen.”

Room analytics
Logitech Rally ondersteunt room analytics. De camera telt het aantal aanwezigen in de kamer. Die informatie kun je koppelen aan het IT-systeem, wat allerlei mogelijkheden biedt. Stel dat de ruimte is besproken voor een vergadering, maar niemand komt opdagen? De gekoppelde digitale agenda kan dan na bijvoorbeeld tien minuten zelf besluiten dat de bijeenkomst niet doorgaat en de ruimte weer vrijgeven zodat anderen er gebruik van kunnen maken. “Dit is nog maar het begin. Omdat je het systeem kunt koppelen aan externe IT-systemen, zullen er ontwikkelaars komen die hieromheen allerlei mogelijkheden gaan ontwikkelen”, verwacht Smith.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 2]

Lees het artikel hier in PDF