Lenovo krijgt klappen in servermarkt

Hewlett Packard Enterprise en Dell EMC voerden in het derde kwartaal van 2017 zowel in aantallen als omzet de ranglijst in de wereldwijde servermarkt aan, maar kregen in toenemende mate last van concurrentie, zo blijkt uit een recent marktonderzoek van Gartner.

Na een voorspoedig zomerseizoen groeide de totale markt naar een omzet van 14,7 miljard dollar, een plus van 16 procent in vergelijking met Q3 20176; er werden 2,8 miljoen stuks verscheept, 5,1 procent meer dan vorig jaar. Jeffrey Hewitt, VP bij Gartner, concludeerde dat “..het uitbouwen van infratstructuur ter ondersteuning van cloud- en hybride-cloud implementaties” de belangrijkste oorzaak voor de groei is.

HPE blijft de nummer 1 in omzet met 3,14 miljard dollar, al was dat wel 3,2 procent minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Nummer 2, Dell EMC realiseerde een omzet van 3,07 miljard dollar, een groei van 37,9 procent op jaarbasis en verkleinde daarmee zijn achterstand op de nummer 1.

De fabrikanten die samen de categorie ‘overig’ vormen realiseerden een omzet van 5,3 miljard dollar, 400 miljoen dollar meer dan in dezelfde periode vorig jaar, waarmee de kleinere fabrikanten een belangrijke groeifactor voor de markt vormen.

Het Chinese Inspur Electronics zag zijn omzet groeien met 116,6 procent tot 1,08 miljard dollar, mede dankzij Chinese cloudproviders, en steeg daardoor naar de vierde plaats achter HPE, Dell EMC en IBM.

In aantallen gemeten bleeft Dell EMC de grootste met 503.000 stuks, 11,2 procent meer dan vorig jaar. HPE verscheepte in het kwartaal 463.000 servers, 6,2 procent minder dan in Q3 2016.

Grote verliezer was Lenovo, dat sinds vorig jaar niet minder dan 33,5 procent marktaandeel moest inleveren.

Bron: www.theregister.co.uk