Lancom: WLAN op Keukenhof

OPTIMAAL GEBRUIKMAKEN VAN EEN NETWERK

Het is een van de grootste toeristenattracties van Nederland. Tussen half maart en half mei ontvangt Keukenhof ruim één miljoen bezoekers. Op de hoogtijdagen zijn dat er wel 45.000 per dag. Hun toegangskaarten worden gescand, ze maken gebruik van horeca en souvenirwinkels, maken selfies, sturen die naar familie en vrienden en zetten ze op sociale media. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het wifi-netwerk in het park, mede mogelijk gemaakt door Lancom Systems.

Internet werd steeds belangrijker voor de restaurants en winkels in de paviljoens in Keukenhof. Daarom besloot het bedrijf zes jaar geleden een glasvezelring aan te leggen. Daarmee konden de zes bezoekerspaviljoens in het park met elkaar en het internet verbonden worden. Voordat de eerste schop de grond in ging, werd al besloten om optimaal gebruik te maken van dit netwerk en voortaan ook draadloos internet aan te bieden aan de bezoekers. Een gouden greep, want sinds de gasten van de Keukenhof heel eenvoudig gebruik kunnen maken van het draadloze netwerk – ze hoeven alleen maar akkoord te gaan met de gebruikersvoorwaarden – delen ze online massaal foto’s van het park.

Door vele bomen is het moeilijk om in het hele park draadloze dekking te krijgen. Daarom heeft Keukenhof ervoor gekozen om zich te concentreren op de paviljoens, de horecagelegenheden en de terrassen daaromheen. Opvallend genoeg vertellen veel bezoekers echter enthousiast dat er in het hele park een uitstekend wifi-netwerk is en dit stabieler is dan het 4G-netwerk ter plekke.

Bedrijfskritisch

“We hebben direct bij de aanleg een scheiding gemaakt in ons netwerk”, vertelt Dick Straathof, verantwoordelijk voor de ICT bij Keukenhof. “Een deel van de bandbreedte is beschikbaar voor de bezoekers, een ander deel voor onze eigen activiteiten. Denk aan de horeca en de retail in de paviljoens en aan de handscanners voor de toegangscontroleurs. Met behulp van deze handscanners controleren ze de toegangskaarten van de bezoekers.”

Keukenhof koos voor Trends Telematics om het glasvezelnetwerk aan te leggen. Dat bedrijf klopte voor de aanleg van het wifi-netwerk vervolgens bij Lancom-partner het seizoen een volledige focus op bedrijfscontinuïteit”, zegt Straathof. “Twee Lumiad aan. “We hebben tijdens maanden lang moeten we ‘volle bak’ draaien. Daarom staat in alle SLA’s een verhoogde servicegraad voor de acht weken die de bloemententoonstelling duurt. Na het seizoen, als alleen de vijftig vaste medewerkers het netwerk gebruiken, gaan we weer terug naar basisniveau.”

Access points

Sinds seizoen 2019 maakt Keukenhof gebruik van de Lancom Management Cloud (LMC). Deze cloudoplossing voor netwerkbeheer kan op vele manieren ingezet worden. Keukenhof heeft tot nu toe alleen de monitoring-optie gebruikt. Straathof: “Zeker op drukke dagen ben ik wel eens nieuwsgierig hoeveel gebruikers er op ons netwerk zitten. Dat is heel makkelijk te achterhalen met de LMC. Ook kan ik zien hoe de belasting per access point is en of er wellicht access points uit de lucht zijn. Dat komt gelukkig niet vaak voor, want om technische veroudering voor te blijven vervangen we access points op tijd. Alle access points die zes jaar geleden geplaatst zijn, zijn inmiddels vervangen.”

Wifi lijkt vandaag de dag een ‘no brainer’. Als je goed kijkt naar de implementatie bij Keukenhof blijkt echter dat je er meer mee kunt bereiken dan alleen een dienst bieden die je klanten inmiddels wel verwachten. Als je erin slaagt om het gebruik gratis en gemakkelijk te maken en dit combineert met grote betrouwbaarheid en bereik, kunnen je klanten jouw belangrijkste ambassadeurs worden en je marketing een boost geven. En voor jezelf hoeft het niet ingewikkeld te zijn, mits je kiest voor een robuuste oplossing met effectief beheer en goede monitoring.

De Keukenhof is sinds 1950 het internationale visitekaartje van de Nederlandse sierteelt. Het park is elk voorjaar 8 weken geopend voor publiek. De nadruk in de tentoonstelling ligt op voorjaars bloeiende bloembollen. In 2019 bezochten 1,5 miljoen mensen uit meer dan honderd landen het park. Kasteel Keukenhof werd in 1641 gebouwd. Landschapsarchitecten Jan David Zocher en Louis Paul Zocher richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park in Engelse landschapsstijl vormt nog altijd de basis van de Keukenhof.

Wat is LMC
De Lancom Management Cloud (LMC) is een oplossing voor eenvoudig apparaat- en netwerkbeheer. De LMC biedt organisaties een snelle oplossing voor het inrichten, beheren en monitoren van lokale en geografisch verspreide netwerken. Gebruikers kunnen met een minimale inspanning hun netwerken aanpassen aan nieuwe bedrijfsomstandigheden, hun bestaande infrastructuur uitbreiden en netwerkcomponenten vervangen. Complexe taken kunnen op eenvoudige wijze en vanaf elke locatie worden afgehandeld vanaf een tablet, pc, laptop of smartphone. Organisaties van elke grootte kunnen op deze manier de kosten van het netwerkbeheer fors terugdringen.

 

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 8-2019]

Lees het artikel hier in PDF