Lancom: Cloud en SDN, enabeler van digitale transformatie

De eisen aan bedrijfsnetwerken nemen snel toe, hun complexiteit ook. Traditionele, statische netwerkarchitecturen bereiken hun grenzen. Software-gedefinieerde netwerken zijn ‘here to stay’. LANCOM Systems helpt het kanaal om klanten vlekkeloos te laten overstappen naar SDN.

Stel je voor: Een multinationale winkelketen, ergens in Europa. Duizenden filialen moeten in het bedrijfsnetwerk worden geïntegreerd. Vlekkeloze communicatie met het hoofdkantoor is essentieel. Sterk beveiligde netwerken via VPN, draadloos order verzamelen en elektronische betalingstransacties zijn al standaard, maar er komen continu nieuwe eisen bij. De marketingafdeling wil WLAN voor de klanten. Elektronische prijskaarten moeten de processen in de vestigingen optimaliseren. En een toenemend aantal externe serviceproviders vervult centrale functies in de winkels. Tegelijkertijd neemt het aantal mobiele apparaten in het netwerk toe en trends zoals IoT, BYOD en location based services vragen net als nieuwe verkoopmodellen het uiterste van de netwerkinfrastructuur. Het gaat niet alleen om een toename van de complexiteit van netwerken, er wordt ook een hoge mate van flexibiliteit gevraagd om nieuwe ideeën en diensten snel en flexibel te ontwikkelen. Het toenemende tekort aan geschoolde werknemers in de IT-sector maakt de situatie voor veel bedrijven nog moeilijker: de broodnodige netwerkexperts zijn schaars. Steeds vaker lopen belangrijke IT- en netwerkprojecten daardoor vertraging op.

Software-gedefinieerde netwerken (SDN) uit de cloud helpen partners om hun klanten te bevrijden uit deze gordiaanse knoop. Het is mogelijk om de structuur, het beheer en de monitoring van complete netwerkinfrastructuren, d.w.z. de WAN, LAN en WLAN, bijna volledig te automatiseren met één druk op de knop. De omvang van de onderneming, het aantal vestigingen en de locatie maken niet uit.

SDN op cloudbasis automatiseert voorheen complexe administratieve taken, die met conventioneel beheer dagen duurden. Nieuwe digitale diensten of locaties van klanten kunnen met één muisklik aan het netwerk worden toegevoegd. De beheerder specificeert alleen de algemene voorwaarden, handmatige apparaatconfiguraties behoren tot het verleden. Binnen een minimaal tijdsbestek krijgt men controle over alle apparaten en activiteiten in het netwerk.

Het voordeel voor klanten ligt voor de hand: SDN is sneller en bespaart tegelijkertijd resources. De kosten en tijdsbesparing kunnen in vergelijking met traditionele beheermethoden oplopen tot 75 procent. Een holistische aanpak is hierbij van doorslaggevend belang, zegt Seth van der Meer, Country Manager Benelux bij LANCOM.

De SDN-oplossingen schieten als paddenstoelen uit de grond. Hoe verschilt Lancoms aanbod van andere oplossingen op de markt?

“In tegenstelling tot veel SDN- en cloudbased oplossingen voor netwerkbeheer op de markt, dekt Lancom Management Cloud de volledige netwerkinfrastructuur. SD-WAN, SD-LAN en SD-WLAN worden gecombineerd in een uniform platform. Bedrijven biedt dit het voordeel dat ze hun volledige netwerk automatisch kunnen instellen en beheren. Dus niet alleen onderdelen zoals het WAN of WLAN zoals bij veel concurrenten het geval is. Tel daarbij op dat de Lancom-cloud zowel publiek als privaat bij de systemintegrator of op locatie kan worden gebruikt, en het is wel duidelijk dat het een unieke oplossing is.”

Wat zijn de voordelen van SDN ten opzichte van traditionele netwerken of netwerkbeheer?

“Het basisprincipe van software- gedefinieerde netwerken is het omschakelen van een apparaat gerichte naar een netwerk gerichte configuratie- aanpak. Voor nieuwe netwerken wordt alleen het type verbindingen nog gedefinieerd. De concrete invulling wordt uitgevoerd door een centraal aangestuurde, geautomatiseerde software en de apparaten zelf. Het grootste voordeel van netwerkbeheer via SD-technologie is de aanzienlijke besparing op tijd en kosten tijdens de installatie, het toezicht en de controle van het netwerkbeheer. Bedrijven ontvangen dus maximale kwaliteit en flexibiliteit met tegelijkertijd minder kosten en foutenpercentages.”

Voor welk type bedrijven is SDN vooral geschikt? Welke soorten bedrijven en branches hebben het grootste zakelijke voordeel van SDN?

“SDN- en cloudoplossingen maken nu al een groot deel uit van de van onze projectaanvragen. Aanjagers zijn zakelijke klanten en dienstverleners. Maar ook in het mkb-segment groeit de vraag naar cloud/SDN-gebaseerde oplossingen gestaag. De manier waarop bedrijven aan de slag gaan met SDN is heel verschillend. Terwijl sommige bedrijven eerst hun vestigingen aansluiten met SD-WAN, beginnen anderen op switch-niveau met SD-LAN en weer anderen in WLAN met SD-WLAN. Uiteindelijk worden de voordelen en het potentieel van SDN het best benut als er meer processen en gebieden door cloudmanagement kunnen worden geautomatiseerd, onafhankelijk van de branche of de omvang van het bedrijf.”

‘Bedrijven ontvangen maximale kwaliteit en flexibiliteit met tegelijkertijd minder kosten en foutenpercentages’

Wat zijn de valkuilen van de implementatie?

“We zien eigenlijk geen echte valkuilen. Als de hardware SDN-ready is, kan een software-gedefinieerd netwerk eenvoudig via bestaande apparaatconfiguraties als ‘overlay’ uitgerold worden. Als alternatief kunnen netwerkconfiguraties zo eenvoudig via SDN geïmplementeerd worden dat het meestal de moeite waard is om de ‘volwassen’ netwerkconfiguratie schoon en gestructureerd opnieuw op te zetten.”

Hoe zit het met netwerkbeveiliging en gegevensbeveiliging?

“Op het gebied van netwerkbeveiliging hebben wij als fabrikant een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van onze klanten. Door gecentraliseerde monitoring en geautomatiseerde configuratie en centraal gestuurde updates bieden cloudgebaseerde beheeroplossingen over het algemeen een aanzienlijk hoger beveiligingsniveau dan traditionele systemen. Als Europese netwerkfabrikant hebben we op het gebied van gegevensbescherming een duidelijk (thuis)voordeel. Onze Lancom Management Cloud is AVG-conform en wordt gehost in een ISO-gecertificeerd datacenter bij Aken. Voor bedrijven waarvoor dit nog niet voldoende is (vanwege compliance-eisen), is het mogelijk om de LMC in een eigen datacenter te installeren in de vorm van een private cloud op locatie. Bovendien houden wij onze producten altijd via software-updates actueel. Sterker nog, wij pleiten voor wettelijke verplichting tot beveiligingsupdates voor alle hardware-fabrikanten.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 6-2018]

Lees het artikel hier in PDF