Tegenvallende resultaten voor IBM

Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft het derde kwartaal van het jaar afgesloten met een lagere omzet. Het was het vijfde kwartaal op rij dat de opbrengsten terugliepen.

De verwachte opleving door de afronding van de overname van softwarebedrijf Red Hat bleef uit, al deed IBM wel goed zaken met zijn clouddivisie.

IBM sloot het kwartaal af met een omzet van 18 miljard dollar. Dat betekende een daling van 3,9 procent op jaarbasis. De overname van Red Hat werd onlangs afgerond. Marktkenners hielden rekening met een omzetstijging, omdat de resultaten Red Hat voor het eerst werden meegenomen in de cijfers van de nieuwe eigenaar.

Big Blue wil met de aankoop van Red Hat, waarvoor he 34 miljard dollar neertelde, juist zijn positie in de cloudmarkt verstevigen. Red Hat voegde de afgelopen maanden 371 miljoen dollar toe aan de aangepaste omzet. Dat was meer dan de 350 miljoen dollar waar IBM zelf van uitging. De clouddivisie van IBM zag de omzet met 11 procent stijgen tot 5 miljard dollar.

De nettowinst kwam uit op 1,7 miljard dollar, tegen 2,7 miljard dollar een jaar eerder. Evengoed was dit resultaat iets beter dan voorzien.

Bron: ANP