Kwart aandeelhouders tegen herbenoeming Michael Dell

Een kwart van de aandeelhouders van Dell heeft zijn steun onthouden aan het voorstel tot herbenoeming van oprichter Michael Dell als bestuursvoorzitter.

Hoewel de stemming, gisteren bekend gemaakt in een notitie aan beurswaakhond SEC, geen directe gevolgen heeft, is de uitslag een klap in het gezicht van Michael Dell. Meestal volgen aandeelhouders de voorstellen van de directie, of onthouden zich van stemming. Michael Dell kreeg de minste voorstemmen van alle elf directieleden die in aanmerking kwamen voor herbenoeming.

Dell heeft een paar bewogen maanden achter de rug; zo betaalde het een schikking van 100 miljoen dollar in een fraudezaak en ligt het nog steeds onder vuur vanwege de – vermeend bewuste – levering van defecte pc’s. Ook beklagen SEC-medewerkers zich erover dat Dell geen volledig inzicht wil geven in de mate waarin haar financiële resultaten afhankelijk zijn van betalingen van Intel.

Duidelijk is dat de positie van Michael Dell er niet beter op is geworden. Het is niet ongebruikelijk dat er tijdens een aandeelhoudersvergadering tegenstemmers zijn, maar als 25 procent van de aandeelhouders geen vertrouwen meer blijkt te hebben is er wel iets aan de hand.

En waar boze aandeelhouders toe in staat zijn leert de geschiedenis: denk aan de hardnekkige oppositie van Walter Hewlett tegen de fusie van HP en Compaq en het tot mislukking gedoemde gevecht van Jerry Yang om de macht bij Yahoo!.