Kaspersky Lab: ‘Ik wil bijdragen aan een veiligere digitale wereld’

Begin april nam Harco Enting bij Kaspersky Lab Benelux het roer over van General Manager Martijn van Lom, die een internationale functie binnen Kaspersky Lab had aanvaard. Enting begon zijn carrière in de ICT bij KPN, waarna hij in 1998 overstapte naar Microsoft, waar hij 13 jaar in diverse commerciële functies actief was in binnen- en buitenland. In 2012 maakte hij een uitstap naar Noordhoff Uitgevers waar hij commercieel directeur was. Twee jaar later keerde hij terug bij Microsoft om daar de rol van directeur voor de marktsegmenten overheid, gezondheidszorg en educatie te vervullen.

Harco Enting, General Manager Kaspersky Lab Benelux

Hoe ik bij Kaspersky Lab terecht gekomen ben? Begin dit jaar vond ik dat het tijd was om Microsoft definitief vaarwel te zeggen en me rustig te oriënteren op een nieuwe functie bij een wat kleinere organisatie met wat meer ruimte voor ondernemerschap. Daar wilde ik een half jaartje voor nemen, maar dan zie je dat de wereld om je heen gewoon doordendert, terwijl jij wat vaker de wacht betrekt op het schoolplein of de boodschappen in huis haalt. Maar ik merkte al snel een zekere ongedurigheid en moest bij mezelf vaststellen dat werk een belangrijke component van mijn leven en mijn geluk is, en dat ik ‘het geen werk hebben’ geen half jaar zou volhouden. Dus ging ik me oriënteren op de volgende stap in mijn loopbaan en al vrij snel kwam toen Kaspersky Lab op mijn pad.”

Kleinschaliger én breder

“Dat bedrijf voldeed in meerdere opzichten aan mijn verwachtingen”, vervolgt Enting. “Kaspersky Lab is met ruim 4.000 medewerkers zeker geen klein bedrijf, maar wel als je het vergelijkt met de 125.000 mensen bij Microsoft. Daarnaast bedient het bedrijf de ‘breedte van de markt’ en spreekt de missie om datgene wat mensen en organisaties ‘dierbaar is’ te beschermen. Dat varieert van de familiefoto’s van de consument tot de persoonlijke en financiële gegevens van de rekeninghouders bij een bank. De kans om daardoor breder actief te zijn dan de publieke sector sprak me aan. En ook de uitdaging om over te stappen naar een bedrijf dat nu eens niet zijn hoofdkantoor in Silicon Valley heeft maar in Moskou, sprak me aan.”

Specifieke opdrachten volgen

Gevraagd naar de specifieke opdrachten die hij heeft gekregen, moet Enting het antwoord nog even schuldig blijven. “Uiteraard heb ik de P&L-verantwoordelijkheid voor de Benelux, maar bepaalde speerpunten heb ik nog niet meegekregen. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat mijn directe baas, Ilijana Vavan, zelf ook pas sinds januari aan boord is en zich allereerst heeft geconcentreerd op de Duitse markt, binnen Europa de belangrijkste regio voor Kaspersky Lab. Maar ik kan je verzekeren dat ik ook nog aan de beurt kom”, lacht Enting. “Maar samen met het team denken we natuurlijk wel na over de vraag waar onze kansen en bedreigingen zitten. Mijn eerste gevoel zegt, dat we met name in de enterprise-omgeving nog heel wat te winnen hebben.”

‘Het ontbreekt veel bedrijven toch nog aan een bewuste securitystrategie’

Managed Service Partner programma

“Gelukkig is de markt voortdurend in beweging en dienen zich steeds weer nieuwe kansen aan”, vervolgt Enting. “Zo waren we gisteren bijeen met een groep MSP’s in het kader van ons MSP-programma, een relatief nieuwe vorm om next-generation securitytechnologie naar de eindgebruiker te brengen. Een abstractieniveau hoger moeten we ook kijken naar de breedte van ons partnerkanaal. Hebben we nog steeds de juiste partners, kunnen we met hen ook onze ambitie om sterker te penetreren in de enterprise-markt waarmaken, en wie moeten we extra aan boord halen? Het is nu nog iets te vroeg voor mij om die vragen concreet te beantwoorden. Voorlopig moet ik nog bij een heleboel partners op kennismakingsbezoek, wat ik overigens als heel leerzaam en leuk ervaar.”

Security mag nog wel serieuzer worden genomen

“Een andere uitdaging vind ik de soort frustratie die ik proefde tijdens een andere partnerbijeenkomst rondom de vraag waarom security nog steeds niet permanent de nodige aandacht krijgt bij onze gemeenschappelijke klanten. Dat ondanks de grootschalige incidenten waar we niet alleen de afgelopen jaren, maar nog steeds mee worden geconfronteerd. Het ontbreekt veel bedrijven toch nog aan een bewuste securitystrategie en in mijn ogen moeten we als branche proberen om het onderwerp security hoger op de agenda te krijgen. Om die reden biedt een aantal leveranciers waaronder Kaspersky Lab een gratis versie van hun securitysoftware aan, die consumenten een bepaalde basisbescherming biedt, maar die voor intensieve particuliere gebruikers en bedrijven niet voldoende is. Om het belang van goede security te onderstrepen bieden we een speciaal security-awareness-programma voor alle lagen binnen de organisatie, want iedereen binnen de organisatie is potentieel de zwakste schakel. Dat programma kent onder meer een online platform voor trainingsvaardigheden en trainingsgames die in een interactieve workshop worden gegeven.”

“Ik zie het als een uitdaging om de waarde van professionele databescherming versus gratis oplossingen over de bühne te brengen, en daarnaast onze aanwezigheid in de enterprisemarkt duidelijk te vergroten. Het mooist zou natuurlijk zijn als één of meerdere van de grote outsourcingpartijen voor werkplekken – in Nederland wordt rond 60 procent van de werkplekken in het enterprise-segment geoutsourced – ons gewoon in de stack zou meenemen. Maar er zijn veel meer ontwikkelingen waarbij we een rol kunnen spelen. Denk aan GDPR, waar geen enkele organisatie, groot of klein, die met privacygevoelige gegevens werkt zich aan kan onttrekken. Of IoT, waarover de verwachtingen zeer hoog gespannen zijn, maar waarbij je bij de intrinsieke veiligheid van de apparaatjes op zijn minst de nodige vraagtekens kunt stellen.”

Roadmap

“Kaspersky Lab is daar uiteraard mee bezig, net als met andere vernieuwingen en uitbreidingen van het portfolio”, vervolgt Enting. “Allereerst zullen we op 8 mei Kaspersky Endpoint Security for Business versie 11 gaan lanceren, waarin talloze verbeteringen zijn verwerkt, zoals dynamische en statische machine learning, gedragsanalyse, cloud mode voor optimale performance, firewall-beheer, data-encryptie voor Mac, verbeterde schaalbaarheid, GDPR-compliancy en transparantie. Daarnaast zullen we in de zomer ons portfolio uitbreiden met een compleet nieuwe oplossing voor hybride omgevingen: Kaspersky Hybrid Cloud Security. Deze oplossing ondersteunt organisaties, ongeacht hun omvang, bij hun digitale transformatie naar de cloud.

Met Kaspersky Hybrid Cloud Security zijn alle applicaties en data in fysieke, virtuele en publieke cloudomgevingen beschermd. Daarnaast biedt het een API-gebaseerde integratie met Amazon Web Services (AWS) en ondersteunt het Microsoft Azure cloudplatform. De roadmap laat zien dat Kaspersky Lab continu werkt aan technologisch oplossen van de diverse securityissues, maar daarnaast ook focust op de gedragsverandering bij gebruikers als onmisbare component in een sluitend securitybeleid. Afsluitend zou ik willen zeggen dat ik oprecht uitzie naar de kennismaking en de samenwerking met iedereen die iets met onze oplossingen doet of wil gaan doen en zo een gezamenlijke bijdrage te leveren aan een veiliger IT-omgeving. Mijn deur staat open!”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 3-2018]

Lees het artikel hier in PDF