Kaspersky komt met gratis anti-diefstal app voor Android

Kaspersky Lab presenteert een nieuwe, gratis Android app waarmee gebruikers hun mobiele apparaten en persoonlijke gegevens kunnen beschermen. Phound! – afgeleid van de Engelse woorden Phone en Hound (telefoon en jachthond) – helpt een vermiste gadget snel op te sporen en houdt alle waardevolle informatie veilig van anderen opgeslagen.

Volgens onderzoek onder internetgebruikers verliest gemiddeld een op de 20 respondenten zijn/haar smartphone of tablet door diefstal of nalatigheid per jaar. Tegelijkertijd gaf 38 procent van de gebruikers toe dat hun apparaten vertrouwelijke gegevens bevatten.

Phound! biedt bezitters van gadgets de mogelijkheid om hun apparaten en de daarop opgeslagen gegevens op afstand te bedienen, via het My Kaspersky portal. Als een apparaat verloren of gestolen is, kunnen gebruikers het snel blokkeren om onbevoegde toegang te voorkomen. Bovendien kunnen ze GPS, GSM of wifi-netwerken gebruiken om de positie van het toestel op de kaart te vinden. Om het zoeken naar het apparaat te vereenvoudigen, kunnen gebruikers ook foto’s nemen met de frontcamera of een bericht laten verschijnen op het scherm van het apparaat.

Als de telefoon of tablet thuis of op kantoor kwijtraakt, kan deze worden opgespoord met behulp van de Alarmfunctie – het apparaat produceert dan een hard geluid en gaat daarmee door totdat de eigenaar een geheime code invoert. Als een laatste redmiddel kan de eigenaar Phound! gebruiken om op afstand alle persoonlijke gegevens van het apparaat en de SD-kaart te verwijderen, met inbegrip van contacten, berichten, foto’s, etc. Indien nodig kan ook een harde reset van het apparaat worden uitgevoerd.

“Voor veel gebruikers dienen mobiele apparaten als opslag voor hun meest waardevolle en belangrijke gegevens – contactgegevens van vrienden en collega’s, persoonlijke berichten, privéfoto’s en nog veel meer. Dit betekent dat de huidige smartphones en tablets net zo zwaar moeten worden beveiligd als een bankkluis. In tegenstelling tot bankkluizen zijn smartphones echter kleine, draagbare en gemakkelijk kwijt te raken apparaten. Daarom hebben we voor onze gebruikers een oplossing bedacht om te voorkomen dat hun mobiele ‘kluis’ in de verkeerde handen valt”, zegt Alexey Chikov, Senior Product Manager bij Kaspersky Lab.

Kaspersky Phound! is per direct beschikbaar in 8 talen via de Google Play Store, de officiële app store voor Android.