Kaspersky Lab en Raad van Europa samen op de bres voor bescherming mensenrechten online

Volgens verschillende rapporten is de helft van de wereldbevolking verbonden met internet en dit aantal blijft elk jaar groeien. Omdat de online wereld zo’n grote rol speelt in het leven van zoveel mensen, klinkt het logisch dat ook hier mensenrechten moeten worden gerespecteerd en beschermd.

De realiteit is echter dat hier vaak inbreuk op wordt gemaakt. Om dit te veranderen, heeft de Raad van Europa vandaag een overeenkomst ondertekend met Kaspersky Lab en een aantal van ‘s werelds toonaangevende technologiebedrijven om gezamenlijk te streven naar een open en veilig internet.

Tijdens een ceremonie in Straatsburg op de eerste dag van het Wereld Forum voor Democratie, hebben Anton Shingarev, vicevoorzitter Public Affairs bij Kaspersky Lab, en de secretaris-generaal van de Raad van Europa, Thorbjørn Jagland, de overeenkomst ondertekend. Deze is bedoeld om de bescherming van de mensenrechten, de democratie en de rechtstaat op internet te versterken.

Samen met Kaspersky Lab hebben vertegenwoordigers van zeven andere toonaangevende technologiebedrijven middels een briefwisseling hun handtekening gezet onder de overeenkomst. Het gaat om Apple, Deutsche Telekom, Facebook, Google, Microsoft, Orange en Telefónica. Zes van ‘s werelds grootste technologieorganisaties hebben ook hun loyaliteit toegezegd, te weten Computer & Communications Industry Association (CCIA), DIGITALEUROPE, European Digital SME Alliance, European Telecommunications Network Operators’ Association (ETNO), GSMA en Global Network Initiative (BNI).

De samenwerkingsovereenkomst is een van de prioriteiten van de Internet Governance Strategy 2016-2019 van de Raad van Europa, die beoogt internetgebruikers te beschermen door te bouwen aan een online-democratie en de bescherming van de mensenrechten op internet te waarborgen. Om deze doelen te bereiken, heeft de groep – die openstaat voor andere toekomstige partners – ingestemd met samenwerking op verschillende belangrijke gebieden, waaronder de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik, de vrijheid van meningsuiting online, het recht op privacy en de bescherming van persoonsgegevens, onderwijs voor democratisch burgerschap, gendergelijkheid online, bestrijding van cybercriminaliteit en terrorisme, cultuur en digitalisering.

Meer informatie: www.kaspersky.com