INTERPOL en Kaspersky Lab gaan threat intelligence delen

Met het ondertekenen van een overeenkomst met INTERPOL heeft Kaspersky Lab de wereldwijde samenwerking bij de bestrijding van cybercriminaliteit een nieuwe impuls gegeven. De overeenkomst betreft een juridisch kader dat is opgesteld ten behoeve van het delen van inlichtingen over de nieuwste cybercriminele activiteiten, ongeacht waar ter wereld deze zich voordoen.

Aangezien cyberdreigingen over het algemeen geen landsgrenzen kennen, bepleit Kaspersky Lab het belang van samenwerking binnen de industrie. Beveiligingsexperts werken regelmatig samen met INTERPOL om nieuwe ontdekkingen op het gebied van cyberdreigingen te delen met de politie in de bij aangesloten landen. Zo heeft Kaspersky Lab een rol gespeeld in een baanbrekende, door INTERPOL geleide operatie in Zuidoost-Azië die bijna negenduizend botnetcommando- en controleservers (C2) en honderden gecompromitteerde websites – waaronder overheidsportalen – heeft geïdentificeerd.

Ook heeft Kaspersky Lab INTERPOL Global Complex for Innovation (IGCI) in Singapore geassisteerd bij een wereldwijde operatie om het criminele Simda-botnet – een netwerk van meer dan 770.000 geïnfecteerde pc’s – plat te leggen.

Verder heeft samenwerking met INTERPOL experts van Kaspersky Lab geholpen bij het testen en verbeteren van een gratis opensourcetool die sneller en eenvoudiger onderzoek naar cyberdreigingen mogelijk maakt. Niet alleen bespaart het onderzoekers reistijd, het helpt wetshandhavers ook om, direct na een cyberaanval, belangrijke sporen te isoleren.

Meer informatie: www.kaspersky.com