‘Internet of Things vraagt om uitgebreidere cyberverzekeringen’

Verzekeraars komen steeds vaker met op maat gemaakte cyberverzekeringen. Het vormt een reactie op toegenomen dreigingen, zoals aanvallen op Internet of Things-toepassingen (IoT). Dat stelt risico- en verzekeringsadviseur Aon in het trendrapport Cybersecurity Predictions Report 2018

Volgens Aon neemt het belang van cyberrisicomanagement dit jaar toe. Dat heeft te maken met de afhankelijkheid van technologie. Ook strengere eisen aan de bescherming van consumentengegevens speelt een rol (dankzij GDPR). Bovendien stijgt de waarde van niet-fysieke activa.

Het rapport wijst onder meer op slecht beveiligde IoT-apparaten waardoor kwaadwillenden makkelijk toegang krijgen tot grotere, centrale netwerken. “Cybercriminelen richtten in 2017 een ongekende hoeveelheid schade aan,” zegt Maarten van Wieren, Managing Director van Cyber Solutions Group bij Aon Nederland.

“De toegenomen bezorgdheid over aansprakelijkheden en de financiële en operationele impact van cyberrisico’s zorgen in 2018 voor veranderingen in de verzekeringsmarkt. Organisaties eisen uitgebreidere cyberverzekeringen die de volledige impact van cyberrisico’s dekken. Verzekeraars spelen daarop in,” aldus van Wieren.

Het rapport beschrijft acht cybertrends en -risico’s. In 2018 krijgen organisaties te maken met een toename van:

  • cyberrisico’s als ondernemingsrisico,
  • interne cyberrisico’s,
  • strengere wet- en regelgeving,
  • IoT-toepassingen als doelwit van cyberaanvallen,
  • gerichte ransomware-aanvallen,
  • meervoudige authenticatie,
  • het opsporen van bugs in ruil voor geld,
  • op maat gemaakte cyberverzekeringen.

Aon verwacht dat de CRO (Chief Risk Officer) en de CISO (Chief Information Security Officer) nauwer gaan samenwerken bij het in kaart brengen van cyberrisico’s. De CRO wordt een van de belangrijkste adviseurs van de CEO.

Het rapport wijst met name op MKB-bedrijven die aan het IoT verbonden diensten aanbieden aan grotere organisaties. Zij zullen in 2018 vaker doelwit zijn van cyberaanvallen. Deze aanvallen zullen een wake-up call zijn voor een betere cyberbeveiliging van IoT-producten en -diensten en voor beter risicomanagement van grote organisaties, verwacht Aon.

Als reactie op de groeiende dreiging van cyberrisico’s ontwikkelen verzekeraars nieuw cyberbeleid. Cyberonderdelen van algemene verzekeringen verdwijnen juist steeds meer uit beeld.