Intel stelt omzetverwachting naar beneden bij

Intel heeft de omzetverwachtingen voor het lopende boekjaar met 2,5 miljard dollar naar beneden bijgesteld op basis van mindere operationele resultaten. Ook temperde het bedrijf de verwachtingen voor het tweede kwartaal en de winst per aandeel voor het volledige boekjaar.

Desalniettemin overtroffen de financiële resultaten over het eerste kwartaal de verwachtingen van analisten ondanks een flinke daling van de omzet van de datacenter groep. Intel rapporteerde een netto resultaat van 4 miljard dollar, ofwel 87 dollarcent per aandeel. Non-GAAP kwam dat uit op 89 dollarcent op een brutoresultaat van 16,1 miljard dollar, gelijk aan de cijfers van vorig jaar.

Intel’s datacenter groep boekte een omzet van 4,9 miljard dollar, 6 procent minder dan vorig jaar. Volgens Intel was dat met name te wijten aan een zwakke vraag vanuit de Chinese markt en een correctie op de voorraadwaarde. De IoT-business liet met 8 procent de hoogste groei zien en kwam uit op 910 miljoen dollar. De client computing groep rapporteerde een omzet van 8,6 miljard dollar, 4 procent hoger dan vorig jaar.

Lagere verwachtingen

“Vooruitkijkend zijn we iets voorzichtiger over de verwachtingen voor het volledige boekjaar, al verwachten we wel dat de marktomstandigheden in de tweede helft van het jaar zullen verbeteren,” aldus CEO Bob Swan. “Ons focust op het vergroten van onze marktkansen, het versnellen van innovaties en het verbeteren van de executie en het aanpassen van onze bedrijfscultuur. We willen kapitaliseren op belangrijke technologisch ontwikkelingen die ons in staat stellen om een belangrijker rol te spelen in de successen van onza klanten en tegelijkertijd de aandeelhouderswaarde te verhogen.”

Intel verwacht nu een jaarresultaat van 69 miljard dollar en een winst per aandeel van 4,35 dollar. Analisten rekenen met een omzet van 73,81 miljard dollar en een winst van 4,73 dollar.

Voor het lopende kwartaal gaat Wall Street uit van een non-GAAP resultaat van 1,01 dollar per aandeel op een omzet van 16,85 miljard dollar. Intel zelf kwam met lagere cijfers – 89 dollarcent winst per aandeel op een omzet van 15,6 miljard dollar. Dat zorgde na-beurs voor een dip van 7 procent in de aandelenkoers.

Meer informatie: www.intel.com