IoT, robotics en AI stuwen komende vijf jaar ICT-uitgaven

De wereldwijde ICT-uitgaven blijven de komende vijf jaar groeien dankzij investeringen in nieuwe technologieën. Daarbij valt te denken aan Internet of Things (IoT), robotics, augmented & virtuele reality (AR/VR) en Artificial Intelligence (AI). Dat meldt onderzoeksbureau IDC.

Hoewel uitgaven aan traditionele ICT-oplossingen minder hard groeien, wordt dat ruimschoots goedgemaakt door de vaak forse investeringen in nieuwe technologieën. De uitgaven stijgen wereldwijd van 4,3 biljoen nu naar 5,6 biljoen dollar in 2021. Dat komt neer op een groei van 6 procent. De jaarlijkse groei zal accelereren van 5,5 naar 6,5 procent als in 2021 nieuwe technologieën een steeds groter deel uitmaken van de totale markt.

Traditionele IT en telecomoplossingen zijn een volwassen markt geworden die zo langzamerhand verzadigd is, zeggen onderzoekers van IDC. Bovendien kannibaliseert de groei van clouddiensten de uitgaven aan traditionele ICT-oplossingen. Uitgaven aan reguliere IT groeit komende vijf jaar met zo’n drie tot vier procent per jaar, terwijl de groei voor telecomoplossingen slechts een procent is.

Nieuwe kansen liggen er op het vlak van ‘Innovation Accelerators’ waar IDC de volgende technologieën onder schaart: IoT, cognitive AI, robotics, AR/VR, 3D printing, and next-gen security. Uitgaven hieraan zullen in 2017 met 17 procent stijgen en de komende jaren zelfs nog harder. Vooral IoT, robotics en AR/VR maken in 2021 een aanzienlijk deel uit van de markt.

Afbeelding: IDC