HPE gaat wederom fors snijden in personeelsbestand: 5.000 banen op de tocht

Hewlett Packard Enterprise bereidt opnieuw een ontslagronde voor waarbij rond 5.000 banen in het geding zijn, ruwweg 10 procent van het totaal aantal medewerkers. De reductieplannen, die door persbureau Bloomberg als eerste werden gemeld, zijn onderdeel van het ‘HPE Next’ initiatief dat CEO Meg Whitman afgelopen juni bekend maakte: een radicaal programma – het jongste in een lange reeks – dat als doel heeft om de financiële resultaten op te krikken en beter te kunnen concurreren met cloud-rivalen zoals AWS en Google.

Stafmedewerkers binnen de Amerikaanse organisatie, maar ook bij andere grotere operaties zoals het Verenigd Koninkrijk dreigen hun baan te verliezen, waarbij ook managers niet worden gespaard. HPE zou op korte termijn met een verklaring over het nieuws naar buiten komen.

hpe next
Meg Whitman

Sedert Whitman’s aantreden in de herfst van 2011, zijn al ruim 100.000 mensen ontslagen, zijn de PC- en printer businesses ondergebracht in HP Inc en zijn de outsourcing- en softwaretak verkocht aan DXC en Microfocus.

Pas in de laatste kwartaalrapportage – Q3 van fiscaal 2017 – kon HPE eindelijk weer groei melden op het gebied van storage- en networking verkopen, en dat was voor het eerst sinds de oprichting in november 2015.

Tegen de algemene opvatting in de industrie – dat software en cloud services de beste manieren zijn om geld te verdienen – heeft Whitman ingezet op een zwaardere hardware business met de overnames van onder andere Aruba, Nimble Storage, SimpliVity en SGI.

Het HPE Next initiatief onder regie van Jon Faust – senior VP voor finance, wereldwijde financiële planning en analyse – heeft al geleid tot het wegsnijden van de managementlaag die aan de top stond van de diverse regio-organisaties (EMEA, Americas, etc.) en diverse herstructureringsmaatregelen bij individuele landenorganisaties.

De achterliggende gedachte is om de organisatie te vereenvoudigen om het besluitvormingsproces over investeringen en verkoopprioriteiten te versnellen en de overheadkosten te verlagen. In totaal hoopt HPE in de komende drie jaar 1,5 miljard dollar te besparen, zo meldde CFO Tim Stonesider bij de presentatie van de jongste cijfers.

Bij die gelegenheid in juni stelde Whitman dat HPE Next als uiteindelijke doel heeft om een ‘operationele en financiële blauwdruk voor de langere termijn te creëren’.

Bronnen binnen HPE bevestigden dat ze voorbereid waren op een nieuwe ontslagronde, waarbij ze zelfs rekening hielden met een banenreductie van 20 procent.

Bron: The Register