HPE belangrijkste storage leverancier in Nederland

HPE storage-oplossingen zijn te vinden in rond 32 procent van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers, waarmee het met voorsprong de meest voorkomende vendor is. Dell komt met 16 procent op de tweede plaats. Netapp, EMC en QNAP maken de top 5 compleet met respectievelijk 10, 10 en 8 procent van het totaal aantal storage-systemen.

Onder storage-systemen wordt in dit onderzoek verstaan: in gebruik zijnde Direct Attached Storage, Network Attached Storage en Storage Area Networks. Ten opzichte van de verdeling van een jaar geleden hebben Synology en Qnap enkele procentpunten winst geboekt. IBM lijkt daarentegen in de afgelopen jaren aandeel in te leveren. Dat blijkt uit analyse van Computer Profile van circa 2.500 interviews die zijn gevoerd met bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers over de gebruikte storage-omgeving.

SAN
Als naar de afzonderlijke storage-toepassingen wordt gekeken dan zien we voor HPE een aandeel van 39,2 procent in het totaal aantal SAN-oplossingen. Ten opzichte van een jaar geleden lijkt HP bijna een procentpunt marktaandeel te winnen. Met een aandeel van 21 procent is Dell ook voor SAN-oplossingen de nummer twee, dit aandeel is gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar. Netapp sluit de top 3 met een aandeel van 12 procent. Dit is een kleine daling ten opzichte van een jaar geleden. EMC, IBM en Hitachi zijn de resterende partijen met een significant aandeel.

NAS
Voor Network Attached Storage komen een aantal namen naar voren die we niet tegenkomen bij SAN-systemen. QNAP stijgt naar bijna 21 procent van de totaal aantal NAS systemen ten opzichte van de 19,5 procent van vorig jaar en vormt hiermee de meest genoemde vendor. Synology, een Taiwanese fabrikant van NAS-systemen, stijgt met 19,6 procent naar de 2e plaats waar zij vorig jaar nog op de 3e plaats stonden met 16,2 procent. Dit is een flinke stijging aangezien dit aandeel 2 jaar geleden nog maar 11,3 procent was. HPE heeft haar toppositie van een jaar geleden verloren en staat nu op de tweede plaats, HPE heeft haar gebruikersgroep zien dalen met ongeveer 3 procentpunt.

Tape gebruik
Het percentage van de geïnterviewden dat aangeeft gebruik te maken van opslag op tape loopt wel duidelijk terug de laatste jaren. Begin 2014 werd er aangegeven dat er bij 33 procent van alle systemen een tape oplossing te vinden was. In 2015 bedroeg dat nog 26 procent. Op dit moment is dit nog maar 20 procent.

HPE neemt bij deze locaties de belangrijkste positie in. Namelijk 58 procent van de genoemde tape-oplossingen betreft een HPE-toepassing. Ook Dell en IBM kennen nog een aanzienlijke installed base. Alle andere genoemde tape-oplossingen vormen samen de resterende 11 procent. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de aandelen per vendor grotendeels gelijk gebleven.

Bron: ComputerProfile