Hewlett Packard Enterprise en Dell domineren storagemarkt

Marktonderzoeker Computer Profile heeft vastgesteld dat een derde van de in ons land aanwezige storageoplossingen afkomstig is van HPE, dat daarmee veruit marktleider is. Dell neemt met rond 16 procent de tweede positie in. NetApp, EMC en QNAP sluiten de top vijf met respectievelijk 11, 10 en 8 procent van het totaal aantal storagesystemen.

Ten opzichte van de verdeling van een jaar geleden hebben Synology en QNAP enkele procentpunten winst geboekt. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van circa 2.600 interviews, die zijn gehouden met IT-verantwoordelijken van bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers, over de gebruikte storageomgeving. Voor deze analyse is gekeken naar in gebruik zijnde Direct Attached Storage, Network Attached Storage en Storage Area Networks.

SAN
Als naar de afzonderlijke storagetoepassingen gekeken wordt, laat HPE een aandeel van 39,2 procent in het totaal aantal SAN-oplossingen zien. Ten opzichte van een jaar geleden is dit ongeveer gelijk gebleven. Met een aandeel van 20 procent is Dell ook voor SAN-oplossingen de nummer twee. NetApp en EMC sluiten gezamenlijk de top drie, met elk een aandeel van ongeveer 12,5 procent. Voor beide partijen betekent dat een kleine daling ten opzichte van een jaar geleden. IBM en Hitachi zijn de resterende partijen met een significant aandeel van 7,5 procent en ruim 2 procent.

NAS
Voor Network Attached Storage komen een aantal namen naar voren die niet voorkomen in de markt voor SAN-systemen. QNAP stijgt naar de eerste positie, met 20,6 procent van het totaal aan NAS-systemen. HPE staat op nummer twee met 19,6 procent en Synology, een Taiwanese fabrikant van NAS-systemen, is in gebruik bij bijna 20 procent van de locaties en is hiermee de nummer drie. Dit is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen dit nog 11,3 procent was.

Tapegebruik
Het percentage dat aangeeft gebruik te maken van opslag op tape loopt de laatste jaren duidelijk terug. Begin 2013 was bij 41 procent van alle locaties nog een tapeoplossing te vinden. In 2014 bedroeg dat nog 33 procent en op dit moment is dit nog maar 21 procent.

HP neemt bij deze locaties de belangrijkste positie in. 61,4 procent van de genoemde tapeoplossingen betreft een HP-toepassing. Ook Dell (17,9%) en IBM (10,5%) kennen nog een aanzienlijk aandeel in de installed base. Alle andere genoemde tapeoplossingen vormen samen de resterende 10 procent. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de aandelen per leverancier grotendeels gelijk gebleven.

Meer informatie: www.computerprofile.nl