Gebruik smartphone drukt vraag naar pc’s

De algemene daling in de verkopen van pc’s in West-Europa werd extra scherp gevoeld in het Verenigd Koninkrijk, waar het vertrouwen bijzonder laag is door onzekerheid rondom de Brexit. Dat zorgde voor een daling van de vraag met 17,6 procent in het eerste kwartaal van 2019. Ook de Nederlandse vraag zakte met 7 procent.

Wereldwijd was er evenmin sprake van groei. Dat zeggen analisten van onderzoeksbureau Context, dat de cijfers van alle belangrijke distributeurs in de gaten houdt. De volumeverkoop daalde gemiddeld met 2,4 procent, verdeeld over de consumenten- en de zakelijke markt in West-Europa.
Terwijl de consument zijn handen stevig op de knip hield en weinig animo aan de dag legde om een nieuwe pc te kopen bleef de zakelijke markt redelijk stabiel, met uitzondering van Spanje en Nederland, waar de daling respectievelijk 6,6 en 7 procent bedroeg.

Zakelijke vraag

Dat de zakelijke vraag niet terugliep was te danken aan de wisseling van operating systemen van Microsoft, dat begin volgend jaar de stekker uit de support voor Windows 7 trekt en daarmee de vraag naar nieuwe pc’s stimuleert. Dat laatste werd vorige week ook al gesteld door Gartner. Ook de modernisering van de werkplek speelt een rol.

De groei in zakelijke pc’s was 4,6 procent hoger dan vorig jaar, de verkoop van notebooks groeide met 6,6 procent; voor desktops was dat percentage 0,6 procent. Werkstations doen het al enige tijd beter dan gemiddeld met een plus van 11,3 procent voor mobiele werkstations en 4,9 procent voor desktops.

Consumentenvraag

De verkoop aan consumenten daalde gemiddeld met 11,3 procent in Europa als gevolg van de trend dat consumenten steeds vaker een smartphone gebruiken voor de dingen die ze vroeger op een pc deden. De notebook verkoop kreeg een daling van 12,1 procent te verduren, die van desktops daalde met 7,6 procent.

De Europese distributeurs zetten in het kwartaal gezamenlijk ruim 3 miljard euro om, licht hoger dan de 2,9 miljard euro van vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg 617 euro.

www.context.com