Gebruik draadloze IoT-devices in landbouw groeit hard

Het aantal draadloze IoT-devices in de landbouw groeit de komende jaren met 10 procent. In 2016 waren er wereldwijd 17 miljoen verbonden devices. Dat zal in 2021 zijn gegroeid naar 27,4 miljoen. Dat verwachten onderzoekers van Berg Insight. 

In een nieuw rapport beschrijven de onderzoekers welke draadloze technieken er gebruikt worden in de landbouwsector. Vooral apparaten die werken met de 802.15.4-standaard zijn populair. Die technologie wordt onder meer gebruikt in toepassingen om melkkoeien te monitoren.

Ook IoT-devices die werken via het mobiele netwerk komen aan bod. In 2016 zijn dat er rond de 0,8 miljoen. De komende jaren stijgt dat aantal met ruim 30 procent per jaar naar 3,1 miljoen in 2021. De snelste groei komt van LPWA-devices. Die zullen vooral gebruikt worden voor monitoring en control.

Volgens Berg Insight zijn er veel kansen in de landbouw aangezien de sector nu nog relatief weinig gebruik maakt van IoT-oplossingen. Het rapport somt op welke bedrijven actief zijn in diverse landbouwsectoren. Een voorbeeld is het Nederlandse Nedap dat oplossingen maakt voor het monitoren van melkkoeien.

Volgens de onderzoekers krijgen boeren te maken met steeds complexere technologische omgevingen. Dat zorgt voor hogere eisen aan dealers om hulp te kunnen bieden bij het inrichten en ondersteunen. Met de toename in het gebruik van IoT zal die vraag alleen maar toenemen, aldus Berg Insight.