Fujitsu, Lenovo en Development Bank of Japan vormen joint venture voor PC’s

Het Japanse technologiebedrijf Fujitsu, computerfabrikant Lenovo en de Development Bank of Japan (DBJ) hebben gezamenlijk stappen gezet voor strategische samenwerking die heeft geleid tot de vorming van een joint venture voor de productie van PC’s.

De joint venture richt zich op research, ontwikkeling, ontwerp, productie en verkoop van Client Computing Devices (CCD) voor de wereldwijde PC markt. Fujitsu verkoopt een belang van 51 procent in haar dochterbedrijf Fujitsu Client Computing Limited (FCCL) aan Lenovo en 5 procent gaat naar DBJ. Na de transactie wordt FCCL een joint venture met Fujitsu, Lenovo en DBJ als eigenaren. De bedrijfsnaam blijft Fujitsu Client Computing Limited.

joint venture
Kuniaki Saito

De transactie zou in het eerste kwartaal van 2018 moeten worden afgerond. Fujitsu ontvangt initeel een bedrag van omgerekend 132,6 miljoen euro van Lenovo en een kleine 18 miljoen euro van DJB. De betaling van Lenovo kan, afhankelijk van toekomstige prestaties, nog oplopen tot 188 miljoen euro. Na de transactie blijft de huidige gedelegeerde directeur en president van FCCL, Kuniaki Saito, in dezelfde functies aan in het nieuwe fusiebedrijf.

De producten van FCCL blijven geproduceerd en verkocht worden onder de merknaam Fujitsu. Het bedrijf blijft corporate klanten rechtstreeks of via haar wereldwijde netwerk van channelpartners beleveren, inclusief de daaraan gerelateerde after-sales support en services. FCCL zal de consumentenmarkt in Japan direct of indirect beleveren via grote retailers en tevens productondersteuning en services verzorgen.

Met de strategische samenwerking beogen Fujitsu en Lenovo de toekomstige groei, schaalgrootte en concurrentiekracht in de PC markt te vergroten, zowel in Japan als wereldwijd. De jont venture vergroot Fujitsu’s mogelijkheden in wereldwijde verkoop, klantondersteuning, R&D, sterk geautomatiseerde en efficiënte productie en systeemintegratie die tegemoet komen aan de klantvraag. Ook profiteert Fujitsu van de wereldwijde schaal en martkpresentie van Lenovo.
Via investeringen in de joint venture ondersteunt DBJ de duurzame groei van FCCL en brengt financiële expertise in vanuit het perspectief van een financiële instelling.

Fujitsu blijft een kwalitatief hoogwaardig, innovatief, veilig en betrouwbaar CCD portfolio aanbieden onder de Fujitsu-merknaam dat klanten wereldwijd ondersteunt bij hun digitale transformatie en de co-creatie van de werkplek van de toekomst door middel van integratie van PC producten met Technology Solutions.

Meer informatie: www.fujitsu.com