Fujitsu: Digital Annealer vindt direct optimale oplossingen

Fujitsu’s praktische antwoord op de kwantumcomputer

Fujitsu’s Digital Annealer (DA) is een oplossing tussen quantum computing en de traditionele computer om zeer complexe problemen op te lossen die momenteel ontoegankelijk zijn voor traditionele computers.

De oplossing is een antwoord op de grote technische uitdagingen (en bijkomende hoge kosten) van kwantumcomputers en ontleent tegelijkertijd inspiratie aan de theoretische principes van kwantummechanica. De DA is vele malen sneller dan traditionele processortechnologie en betekent een grote toename in de schaal waarop berekeningen kunnen worden uitgevoerd en de snelheid waarmee dat gebeurt.

Grotere rekenkracht zonder extra complicaties

Met de DA heeft Fujitsu een futuristische technologie ontwikkeld, meteen nieuwe architectuur die zowel de voordelen van kwantumcomputers als ‘klassieke’ computertechnologie gebruikt. Middels conventionele halfgeleiders kan de nieuwe oplossing ingewikkelde rekenproblemen oplossen, zonder de extra kosten en complicaties die bij kwantumcomputers horen. Fujitsu biedt de DA aan als clouddienst en voor grotere omgevingen als on-premise oplossing.

Direct toepasbare technologie

Een mooie toepassing vinden we in de financiële sector. NatWest, een onderdeel van RBS heeft recent een Proof of Concept gedaan met de Fujitsu Digital Annealer. Door de inzet van de Digital Annealer was de bank in staat om een complexe berekening, die regelmatig gedaan moet worden, 300 keer sneller uit te voeren dan voorheen mogelijk. Naast de versnelling van de berekening werd daarnaast ook een hogere mate van precisie bereikt.

Na de Proof of Concept is de Digital Annealer direct in bedrijf genomen. Het ‘Kwantum-geinspireerde’ Fujitsu systeem wordt nu gebruikt om portfoliomanagers te ondersteunen bij beslissingen over het ‘High Quality Liquid Assets’ (HQLA) portfolio, ter waarde van 120 miljard Pond. Deze HQLA’s zijn een buffer voor als de bank in de problemen raakt.

De bank is nu aan het bekijken welke ander portfolio’s op deze manier beheerd kunnen worden. Het is echter duidelijk dat de Digital Annealer de manier van werken binnen de bank drastisch gaat veranderen. Om een voorbeeld te geven: door de snelle verwerkingstijd kan nu veel sneller dan voorheen worden gereageerd op veranderingen in de markt, met hogere winsten tot gevolg.

Andere sectoren

Voor bijvoorbeeld logistieke bedrijven en hulpdiensten is routeoptimalisatie van groot belang. Voor eenvoudige routes en vooraf bekende routes wordt dit uiteraard al op grote schaal ingezet. Maar wat als het verkeer of de omstandigheden meerdere malen tijdens de rit veranderen, zoals dat in de praktijk vaak gebeurt? Of als de route complexer wordt? In dat geval kan de DA real-time voor de hele vloot een nieuwe route berekenen.

Ook in andere sectoren zijn toepassingen niet moeilijk te vinden. Denk aan gepersonaliseerde online advertenties. Hier gaan vaak complexe en tijdrovende calculaties aan vooraf door de grote aantallen parameters. Ook zeker niet onbelangrijk is de impact op de medische industrie, waar de DA berekeningen van moleculaire structuren kan versnellen en daarmee medisch onderzoek in een stroomversnelling kan brengen.

De Digital Annealer kan door de hoge snelheid en precisie ingezet worden voor het oplossen van complexe problemen zoals:

  • Het ontdekken van afwijkingen in complexe processen zoals onder anderen verkeersstromen, geldstromen en industriële processen.
  • Artificial Intelligence – door inzet van de Digital Annealer wordt machine learning bereikbaarder door de sterk verkorte inleertijd en verbeterde resultaten. Voorbeelden van toepassingen zijn risicomanagement, handel en klantenservice door middel van intelligente chat-bots,
  • Proces- of softwareverificatie: testprocessen worden sneller en goedkoper, terwijl het risico op verstoringen kleiner wordt.

Meer weten?

Ontdek de mogelijkheden van deze nieuwe oplossing op http://www. fujitsu.com/global/digitalannealer/ (gebruik de QR-code) of neem contact op met Fujitsu Nederland.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 6-2018]

Lees het artikel hier in PDF