Foxconn vestigt toch megafabriek in Wisconsin

Elektronicaproducent Foxconn gaat de plannen voor een grote productievestiging in de Amerikaanse staat Wisconsin toch realiseren.

De contractproducent van onder meer Apple wilde de komst van de megafabriek eerder vorige week nog gedeeltelijk terugdraaien. Maar de Amerikaanse president Donald Trump wist voorzitter Terry Gou van Foxconn toch te overtuigen om bij het oorspronkelijke plan te blijven. De Foxconn-vestiging ligt politiek gevoelig in de VS. De komst van de Taiwanese fabrikant, gestimuleerd met allerlei belastingvoordelen, werd door de regering-Trump geroemd als grote stimulans voor de Amerikaanse maakindustrie.

Trump reageerde vrijdag verheugd op Twitter, met daarbij de opmerking dat zijn gesprek met Gou succes had opgeleverd. Met de bouw van de faciliteit voor de fabricage van LCD-schermen is een investering van 10 miljard dollar gemoeid. Foxconn heeft daarbij de belofte uitgesproken om dertienduizend nieuwe werknemers in de VS te werven. Dat grote aantal nieuwe banen was volgens insiders overigens juist het punt dat Foxconn aan het twijfelen bracht. De personeelskosten in de VS zouden te hoog worden. Het bedrijf overwoog daarom om in Wisconsin liever een kleinere onderzoeksvestiging te openen.

Bron: ANP