Forcepoint: 2018 is het jaar van de ‘privacy wars’

Cybersecurityspecialist Forcepoint verwacht het komend jaar een fel publiek debat over online privacy. Dat staat in het rapport Security Predictions Report waarin experts beschrijven met welke bedreigingen organisaties de komende maanden rekening moeten houden. 

Volgens het rapport zal de manier waarop organisaties omgaan met het verzamelen en beheren van data drastisch op de schop moeten. Beveiliging door dikkere muren te bouwen is niet effectief. In plaats daarvan is het belangrijk om de te begrijpen hoe de gebruiker met belangrijke data omgaat.

Die observatie maakt onderdeel uit van enkele voorspellingen die Forcepoint doet voor 2018. Hieronder een greep:

Privacydebat intensiveert
Forcepoint verwacht dat er in 2018 een grootschalig en gepolariseerd debat ontstaat over privacy. Gebruikers gaan anders om met privacy dan een paar jaar geleden. Er is minder onderscheid tussen privé en publiek. Het onderwerp zal zorgen voor felle discussies onder juristen, technologen, politici en gebruikers. Het kan zo heftig worden dat Forcepoint spreekt over ‘privacy wars’.

Data aggregators
Forcepoint denkt dat de kans levensgroot is dat er in 2018 gegevens buitgemaakt worden bij data aggregators. In 2017 gebeurde dat bij Equifax waardoor informatie over 145 miljoen Amerikanen op straat lag. Gegevens die grote bedrijven online opslaan is zo waardevol dat hackers alles op alles zullen zetten om binnen te dringen.

Toename van cryptocurrency hacks
Hackers zullen komend jaar kwetsbaarheden benutten in systemen die werken met blockchaintechnologie, denkt Forcepoint. Het belang van cryptocurrencies zal de komende tijd toenemen, ook voor cybercriminelen die geld willen buitmaken. Waarschijnlijk zullen ze daarbij gebruik maken van malware.

Disruption of Things
De enorme groei van IoT-devices thuis en op het werk maakt ze een interessant doelwit voor cybercriminelen. Zeker omdat de beveiliging lang niet altijd op orde is. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor man-in-the-middleaanvallen. Forcepoint verwacht nog geen ransomware op IoT-devices in 2018.

In het rapport waarschuwt Forcepoint verder voor uitstelgedrag om de organisatie klaar te maken voor GDPR. Het rapport gaat ook in op het belang van cloud security, het standaard inschakelen van encryptie en de opkomst van User Entity and Behavior Analytics (UEBA). Dit laatste  kan een waardevol hulpmiddel zijn om verdacht gedrag van gebruikers te detecteren, aldus Forcepoint.