Europese channel partners in meerderheid al bezig met digitale transformatie

Volgens een in opdracht van Citrix door Canalys uitgevoerd onderzoek komt naar voren dat het merendeel van de Europese channel partners (62%) momenteel een businesstransformatie doormaakt. Bijna de helft is bezig de business aan te passen aan veranderingen in de branche.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van Citrix, werden 240 Citrix en Candefero partners ondervraagd in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. Doel was in kaart te brengen wat de huidige stand van zaken is in het partnerkanaal en waar de groeikansen en focus dit jaar komen te liggen.

Digitale transformatie staat hoog op de agenda: de meeste partners erkennen dat hun organisaties op dit moment een transformatie doormaken. 92 procent verwacht in 2017 een omzetgroei te realiseren ten opzichte van vorig jaar en 87 procent verwacht ook de winst te zien stijgen. Bijna 40 procent van de partners verwacht zelfs meer dan 20 procent jaarlijkse omzetgroei, terwijl 22 procent denkt dat de winst daar gelijke tred mee houdt.

Het partnerkanaal voorziet dat cloud de belangrijkste aanjager wordt dit jaar: het grootste deel van de partners (79 procent) verwacht dat daar minstens 10 procent van de omzet vandaan zal komen. Iets minder dan de helft van de respondenten gaf aan dat cloud vorig jaar nog voor verantwoordelijk was voor minder dan 10 procent van de inkomsten.

Cloud, clouddiensten en de doorverkoop van (hosted) cloud services van derden werden door bijna de helft van alle channel partners (respectievelijk 55 en 49 procent) genoemd als belangrijke business drivers in 2017. Hoewel meer dan de helft van de partners aangaf dat de doorverkoop van on-premise hardware en software een groeifactor blijft, lijkt de IT-branche nu af te stevenen op een doorbraak in de verkoop van clouddiensten.

Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, Big Data en het Internet of Things (IoT) halen in verschillende sectoren de markt overhoop, maar channel partners zijn verdeeld over de vraag hoeveel omzetgroei dat in 2017 zal opleveren. Slechts 40 procent van de partners noemt bijvoorbeeld het IoT ‘belangrijk’ voor de omzetgroei, terwijl 33 procent het ‘niet belangrijk’ noemt en meer dan een op de tien het komend jaar zelfs nog helemaal niets op het gebied van IoT denkt aan te bieden.
Een op de vier partners (24 procent) denkt dat de omzet uit Big Data met niet meer dan 10 procent zal groeien, terwijl de omzet uit cloud applicaties en digitale-transformatieprojecten naar verwachting meer dan 20 procent omzetgroei zullen laten zien.
Vrijwel alle channel partners melden dat zij ervan uitgaan dat hun klanten in 2017 het budget voor cybersecurity gaan verhogen. Als voornaamste reden werd de groei van de cloud genoemd, nog voor cybercrime en veranderende wet- en regelgeving.

André Lodewijks, Channel Directeur West- en Zuid-Europa bij Citrix: “De IT-branche maakt een van de grootste veranderingen door in haar geschiedenis. Nieuwe en innovatieve technologieën dagen de grote spelers uit en zorgen voor hoog klantverloop. Desondanks voorspellen de channel partners een jaar van aanzienlijke groei, waarin de cloud een van de belangrijkste aanjagers is. Partners verschillen van mening over de potentie van opkomende technologieën als Big Data en het IoT, maar als het gaat om het aanbod van clouddiensten is de boodschap duidelijk: het is tijd voor actie.”

Meer informatie: www.citrix.nl