D-Link: Complexiteit is de vijand van kleine afdelingen

Gerald Schouten, Country Sales Manager Benelux en Maarten Verhelst, Business Sales Manager van D-Link

Door de relatief hoge kosten was het beheren van infrastructuur vanuit de cloud altijd iets voor grote organisaties of managed service providers (MSP’s). Ergens is dit niet logisch, want juist cloudcomputing moet enterprisetechnologie dichter bij het midden- en kleinbedrijf brengen en hen in staat stellen een digitale transformatie door te voeren. Met Nuclias bedient D-Link echter juist de markt voor cloudbeheerde netwerkomgevingen.

De naam Nuclias mag nieuw klinken, maar het bestaat ondertussen meer dan vier jaar, zo begint Gerald Schouten, Country Sales Manager Benelux bij D-Link. “Wij hebben het in eerste instantie speciaal ontwikkeld voor een groot, internationaal opererend telecombedrijf dat op zoek was naar een kostenefficiënt managed service aan zijn klanten, grotendeels mkb’ers”, vertelt hij. “Eerst probeerden ze het met een oplossing van een van de grootste netwerkleveranciers ter wereld, maar die bleek te complex en te duur.” Het deed D-Link inzien dat eenvoud een prioriteit is voor elke beheerde netwerkomgeving. “Complexiteit is de vijand van kleine ICT-afdelingen”, zegt Maarten Verhelst Business Sales Manager Benelux. “Ze missen vaak de expertise om naast het routine-onderhoud ook ander beheer uit te voeren. Maar de verwachtingen zijn aanzienlijk aangescherpt. Ook van kleine organisaties wordt geëist dat hun infrastructuur even krachtig en flexibel is als dat van grote bedrijven. Bij gebrek daaraan worden ze niet alleen minder competitief, maar besteden ze meer tijd om de infrastructuur draaiende te houden en hebben daardoor minder mogelijkheden zich te richten op hun kernactiviteiten.”

Configuratiesjablonen

Daarom dat D-Link sinds begin dit jaar Nuclias biedt, een platform voor cloudgebaseerd beheer dat de functionaliteiten die MSP’s kunnen bieden naar mkb’ers moet brengen. “Ons doel was om de kleinste reseller een managed-servicesplatform te bieden dat weinig tijd kost om in de vingers te krijgen”, zegt Schouten. “Dat maakt het zo ideaal voor kleine bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan zero-touch access points die je kunt naar een klant kunt verzenden zonder dat een technicus deze moet voorconfigureren. Als een access point vervangen moet worden, is dat dus ook zeer eenvoudig te realiseren.”

Volgens Verhelst verschillen de ontwerpen van interne netwerken, geconfigureerd met de cloudomgeving, niet veel van standaard cloudnetwerken. “Je hebt hetzelfde aantal toegangspunten op dezelfde locaties en je hebt evenveel switches nodig voor de bandbreedte”, zegt hij. “Het grootste verschil zit hem in de manier waarop je de hardware uitrolt en instelt. In de oude situatie heb je een mix van bekwame mensen op locatie nodig, van wie sommigen de installatie van de hardware op locatie handmatig moeten uitvoeren. De configuratie moet dan worden gedaan door meer gespecialiseerde technici.”

Wie meerdere locaties heeft, hoeft niet in de weer met VPN’s voor configuratie en beheer. Met Nuclias maak je profielen of sjablonen aan voordat het draadloze en bekabelde LAN extern wordt geïnstalleerd. “Je neemt een bestaand profiel en pusht deze naar de verschillende locaties. Zo krijg je overal een eenduidige omgeving”, zegt Verhelst. Nog steeds moet de installatie handmatig gebeuren, maar de specialisten kunnen zich richten op de kern van de bedrijfsvoering.

De markt die D-Link wil bedienen met zijn cloudoplossing zit volgens Schouten en Verhelst precies tussen de budgetoplossingen en geavanceerd enterprise-omgevingen in. “Klanten betalen geen prijspremie om over te kunnen stappen”, zegt Schouten. “Een draadloze infrastructuur kan door een MSP worden beheerd voor slechts 15 euro per apparaat per maand. Door cloud-switching aan het portfolio toe te voegen, kan D-Link de complexiteit van het combineren van een bekabeld en draadloos netwerk wegnemen.”

Te duur of een nepcloud

Dergelijke clouddiensten zijn al langer beschikbaar, en het valt op dat nu pas de kleinere organisaties worden meegenomen als doelgroep. “De markt is gepolariseerd”, legt Schouten uit. “Je kunt de automatisering, zichtbaarheid en zelfs eenvoud al krijgen in het high-end cloudaanbod. Probleem is dat de prijs te hoog is voor kleinere bedrijven. Dat komt vaak doordat de oplossingen niet zijn afgestemd op de behoeften van kleinere en middelgrote organisaties.” Als voorbeeld noemt Verhelst een café. “Heeft een café echt een layer 7-firewall nodig? Met deep-packetanalyse en toepassingscontrole bij het access point? Waarschijnlijk niet. Ze willen de authenticatie-informatie van de captive portal bekijken, maar niet veel anders. Als de CIO van een keten wil investeren in cloudgebaseerd netwerkbeheer, dan zou hij betalen voor deze extra, maar onnodige functies.”

‘Ook van kleine organisaties wordt geëist dat hun infrastructuur even krachtig en flexibel is als dat van grote bedrijven’

Tegelijkertijd mag je ook weer niet teveel beknibbelen op de functionaliteit, zo pleit Schouten. “Je ziet producten die worden gemarket als cloud, maar eigenlijk gewoon een netwerkbeheertool zijn die toevallig op een server wordt gehost”, zegt hij. “Het mag dan wel een cloudhosted product zijn, maar de beheerders moeten alsnog op locatie zijn om belangrijke wijzigingen door te voeren. Het enige verschil is dat ze maandelijks een bedrag betalen om dat via een webinterface te mogen doen.”

De volgende stap voor Nuclias is de verdere implementatie van kunstmatige intelligentie in het platform. “We voegen functies toe waarmee het gebruik van het wifinetwerk door gasten enorm wordt vereenvoudigd”, zegt Verhelst. “AI-controllers kunnen de reden voor de nieuwe SSID identificeren en op hun beurt alle apparaten in het netwerk configureren met de juiste netwerk- en VLAN-instellingen. Dit zonder dat er een aanvullende configuratie hoeft te worden uitgevoerd.”

De verwachtingen en eisen aan netwerken van kleinere organisaties nemen dus toe, maar hun capaciteit niet. “Je hebt een oplossing nodig die qua functionaliteit vergelijkbaar is met die van enterprises, maar wel tegen een betaalbare prijs”, concludeert Schouten. “Nuclias is hier speciaal voor ontworpen.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 6-2018]

Lees het artikel hier in PDF