Positieve verwarring tijdens Westcon-Comstor Imagine 2020-event

Medio oktober ontving distributeur Westcon-Comstor een groot aantal partners in De Fabrique in Utrecht, voor Imagine 2020, het jaarlijks partnerevent van het bedrijf. Over het algemeen draait het bij dit soort events vooral om productpresentaties, technische sessies en keynotes. Westcon-Comstor had dit keer een heel ander doel voor ogen.

De insteek was ‘inspiratie’ en het doel was de aanwezige partners te prikkelen en ze tot nadenken aan te zetten over wat de huidige technologische trends en innovaties betekenen voor businessmodellen binnen de ICT-markt. En natuurlijk: hoe je daar als organisatie zo goed mogelijk op inspeelt. De opening was voor Westcon-Comstor GM North Europe & VP Services Sales EMEA, René Klein.

renekleincomstor
René Klein, Foto: Mcklin Fotografie

Hij vertelde aan de hand van persoonlijke ervaringen tijdens Alpe d’HuZes -het grote jaarlijkse wielerevenement voor KWF Kankerbestrijding op de Alpe d’Huez – hoe zijn verwachtingen over en beleving van technologie zijn veranderd door snelle innovaties.

“Als je met hoge snelheid van die berg naar beneden raast, moet je echt kunnen vertrouwen op de technologie van je fiets. Bijvoorbeeld dat de remmen goed werken. Dankzij dat vertrouwen in technologie ben je in staat om te presteren en kan je jezelf overtreffen”, aldus Klein. Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat dit vertrouwen sterker wordt en bieden ons nieuwe mogelijkheden. Bijvoorbeeld doordat services ons automatisch waarschuwen over zaken waar we zelf niet zo snel aan denken. Volgens Klein maken tal van slimme innovaties – zoals Google Now – ons leven eenvoudiger en maken ze de weg vrij voor nieuwe businessmodellen.

Na Klein verwelkomde de officiële gastheer van de dag – inspirator en motivator Jan van Setten – de aanwezigen met de boodschap dat het doel van de bijeenkomst was om mensen ‘positief in verwarring te brengen’. Daarmee doelde hij op de rol die verwarring en onverwachte gebeurtenissen spelen in het creatieve proces en eigenlijk een voorwaarde zijn voor nieuwe inzichten. Allemaal zaken die door de daarop volgende gastsprekers werden ingevuld.

Imagine 2020
Foto: Mcklin Fotografie

Stel een ‘Chief Disruption Officer’ aan!


De eerste officiële spreker was de bekende Nederlandse trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk. In sneltreinvaart voerde hij het publiek mee langs een reeks actuele technologische trends en innovaties. “Trends en innovaties die ons leven de komende jaren sneller gaan veranderen dan ooit tevoren”, volgens Van Hooijdonk. Hij vertelde over zijn persoonlijke ervaringen met de zelfrijdende mogelijkheden van de Tesla en over een geïmplanteerde RFID-chip die hem in staat stelt om allerlei apparatuur te bedienen. Ook ontwikkelingen zoals Bitcoin, drones en robots zorgen ervoor dat bedrijven met vastgeroeste ideeën en bedrijfsmodellen zullen moeten veranderen om te kunnen overleven. 3D-printers gaan voor een revolutie zorgen in de maakindustrie en het Internet of Things gaat sectoren zoals logistiek , de gezondheidszorg en hele steden op de kop zetten. Van Hooijdonk hield het publiek voor om deze en andere ontwikkelingen niet alleen te volgen, maar om daarin een voorsprong te nemen. Zelfs als dit in eerste instantie misschien niet in het belang van de ‘eigen’ business lijkt. “Alleen zo kunnen bedrijven een ‘Kodak’-moment voorkomen”, aldus Van Hooijdonk. ‘Disruptie’ is daarbij in feite een voorwaarde en hij spoorde ondernemingen dan ook aan om een ‘Chief Disruption Officer’ aan te stellen, die tot taak heeft om bedrijfsprocessen en -modellen overhoop te gooien. Want ‘Verandering is de enige constante factor’, doceerde Van Hooijdonk.

Technologie: van theorie tot onlosmakelijk deel van de mens.


De tweede spreker was dr. Koert van Mensvoort, wetenschapper, filosoof en kunstenaar. Hij hield in zijn presentatie het publiek voor dat huidige technologische ontwikkelingen eigenlijk een logische volgende stap in onze evolutie is. Een stap die van ons vraagt om anders over technologie te denken dan we nu gewend zijn. Van Mensvoort stelde een aantal bijzondere – fictieve – biologische/technologische hybriden voor, die ons bewust moeten maken van het feit dat de grenzen tussen technologie en biologie vervagen. Van Mensvoort presenteerde ook zijn ‘Pyramide van Technologie’, waaronder volwassenheid en acceptatie van technologische innovaties hiërarchisch worden beschreven. Volgens dit model doorloopt technologie zeven stappen. In eerste instantie puur als theoretisch model. Dit wordt gevolgd door operationele prototypen en vervolgens door de eerste praktisch toepasbare varianten. Vervolgens worden innovaties breed geaccepteerd en worden ze uiteindelijk zelfs onmisbaar voor ons (denk aan de smartphone), waarna ze zo gewoon worden dat we ze niet eens meer bewust waarnemen als ‘technologie’. Het alfabet is daarvan een voorbeeld. De ultieme stap in de ontwikkeling van technologie is als het een onlosmakelijk en natuurlijk onderdeel van ons dagelijks leven wordt, zoals het dragen van kleding of het gebruik van vuur om te koken.

‘Radicale Megatrends’.


De eerste helft van de dag werd afgesloten door Herman van Bolhuis van CIONET en 3D Makers Zone, die zich focuste op de drie zogeheten ‘megatrends’ van dit moment: radicale transparantie, radicale decentralisatie en radicale disruptie door technologie. Met name deze laatste trend was volgens Van Bolhuis relevant voor de deelnemers aan Imagine 2020, omdat deze de wereld versneld en exponentieel gaat veranderen. Hij stelde dat mensen de snelheid en de impact van technologische ontwikkelingen onderschatten, waarbij hij als sprekend voorbeeld de bekende video uit 1998 over het nut van mobiele telefoons toonde. Van Bolhuis is van mening dat er een ‘mentale kloof’ bestaat tussen technologische ontwikkelingen en ons vermogen om daarmee om te gaan. En deze kloof zal de komende jaren alleen maar groter worden. De enige oplossing is om ‘vriendjes te worden met de machine’, maar tegelijkertijd waarschuwt Van Bolhuis ervoor om diezelfde machines niet te vertrouwen.

Ga dansen met de klant!


Na de lunch werd het event vrolijk maar nog altijd zeer inspirerend vervolgd door Jan van Setten. Die spoorde de aanwezige partners aan om te gaan dansen met de klant, om zich in te leven in de wereld van de klant en hem of haar af en toe eens op het verkeerde been te zetten. Zo ontstaat een andere relatie, die veel meer kansen biedt dan binnen de traditionele leverancier/klant-verhouding.

Verwarring en verbazing waren ook kenmerkend voor de afsluiting van Imagine 2020, door illusionist en arts Victor Mids. Hij liet aan de hand van een aantal demonstraties met het publiek zien hoe onze zintuigen en hersenen ons voor de gek kunnen houden. En ook hoe je – door slimme vragen te stellen – de antwoorden en reacties op die vragen kan beïnvloeden. Het was een memorabel einde van een al even memorabel en geslaagd evenement.