ICT-fraude groter dan gedacht

De vorige week aan het licht gekomen fraude in de ICT-wereld blijkt groter dan gedacht. Niet alleen in Duitsland, maar in meer Europese landen zijn distri’s en leveranciers opgelicht.

Volgens de databasesite ITdistri.com van Alain Godet gaat het vrijwel zeker om een groep Afrikanen, waarschijnlijk uit Mali, die zich voordoen als bekende, gerespecteerde Franse distributeurs of system integrators en grote bestellingen plaatsen bij collega-bedrijven in andere Europese landen. Vorige week werd de grootschalige oplichting ontdekt in Duitsland, maar naar nu blijkt zijn tevens bedrijven in Polen, Hongarije, Italië, Tsjechië en Groot-Brittannië door de fraudeurs benaderd.

De werkwijze is steeds hetzelfde. De fraudeurs nemen de namen aan van bekende Franse IT-bedrijven, zetten een valse, maar goed gelijkende website op en sturen een fax of email naar ICT-bedrijven in andere landen met grote bestellingen. Omdat het lijkt te gaan om zeer kredietwaardige bedrijven, wordt er niet zoals gebruikelijk betaling vooraf geëist door de argeloze leveranciers. Nadat de bestelling bij de fraudeurs is binnengekomen, wordt die handel direct weer doorverkocht, wat natuurlijk een marge oplevert van 100 procent. De fraudeurs zijn vervolgens nergens meer te achterhalen.

Volgens Godet hebben de fraudeurs zich al voorgedaan als Bechtle, bestware, Conectis, Cybertek, Eric Archivage, Immotique Distribution, NetApp France, Newcom Distribution en Riso. In Nederland zijn nog geen meldingen van opgelichte bedrijven, maar Godet denkt dat Nederlandse bedrijven nu wel meer risico lopen nu de fraude in andere landen is ontdekt. Hij adviseert bedrijven goed de ‘nieuwe klanten’ te checken, zelfs als in eerste instantie alles correct lijkt.