‘We blijven de ‘Quality Network Appliance Provider’, ook in het tijdperk van cloud en IoT’

Het Taiwanese QNAP heeft de afgelopen jaren naam gemaakt als leverancier van betrouwbare én betaalbare NAS-systemen voor de consument en het kleinere mkb. Minder bekend is, dat de fabrikant al geruime tijd ook een professioneel portfolio van netwerk opslagoplossingen voor mkb+ en enterprise klanten aanbiedt die naast hoge prestaties ook alles aan boord hebben voor inzet in gevirtualiseerde omgevingen.

Onze zakelijke producten lenen zich uitstekend voor verkoop door value added resellers in een breed scala van verticale, maar ook horizontale markten en de inzet door service providers”, vertelt Laurence Kema, die als Sales Representative bij QNAP Systems Inc. Netherlands ook verantwoordelijk is voor marketingondersteuning . “Neem bijvoorbeeld onze QNAP TVS-x71 en TVS-x71U Series high performance NAS modellen voor professionele cloud-opslagtoepassingen. Beide types zijn 10 GbE-ready, leveren respectievelijk 2.300+ of 3.300+ MB/s throughput en 151.000+ en 172.000+ IOPS. Ze ondersteunen 4K video playback, transcodering en het live ‘on-the-fly’ bewerken van bewakingsvideo’s. Daarnaast zijn ze volledig voorbereid voor gevirtualiseerde centrale dataopslag, backup, gedeeld gebruik en disaster recovery.”

Kostenbesparing en flexibiliteit
De NAS-apparatuur van QNAP fungeert als gedeelde opslag voor servers in gevirtualiseerde omgevingen. Kema: “Onze op Intel Core i7 gebaseerde processoren zijn NAS-gecertificeerd voor onder andere VMware vSphere 4 en vSphere 5, Citrix Xenserver 5 of 6 en Windows Server Hype-V 2008/2012. Met de door QNAP in eigen huis ontwikkelde applicatie Virtualisation Station, is het beheren van meerdere VM’s op onze NAS-systemen uiterst eenvoudig. Een QNAP NAS fungeert bovendien als platform voor meerdere besturingssystemen, van Linux en UNIX tot Android en Windows. Naast Virtualisation Station leiden ook de QNAP-applicaties Container Station en Linux Station tot een verbeterde IT-efficiency dankzij hun brede toepassingsgebieden, de vele mogelijkheden voor testomgevingen en een zo kort mogelijke downtime bij updates.”

Dat laatste is een belangrijke constatering. “Virtualisatie is al lang niet meer alleen een middel om kosten te besparen door serverconsolidatie”, licht Kema toe. “Flexibiliteit door het virtualiseren van applicaties is minstens zo belangrijk. Een gevirtualiseerde applicatie kan immers heel eenvoudig worden gemigreerd van de ene naar de andere server, bijvoorbeeld wanneer een server overbelast dreigt te raken. Dat minimaliseert of elimineert de downtime van de applicatie en draagt zo bij aan de continuïteit van de onderneming. Steeds meer organisaties zijn afhankelijk van de permanente beschikbaarheid van hun IT en willen ‘computing on demand’, zodat ze altijd exact de gewenste capaciteit ter beschikking hebben om snel nieuwe omgevingen voor diverse taken te kunnen creëren. QNAP biedt met opslag, een virtuele server en applicaties voor snelle datatransfer een uiterst functionele 2-in-1 oplossing.”

Hybride cloudomgeving
“Steeds meer bedrijven maken gebruik van cloudoplossingen in een of andere vorm”, stelt Kema vast. “Sommige bedrijven maken de overstap van een fysieke naar een geheel virtuele omgeving in de publieke of private cloud. Maar dat is voor veel bedrijven vaak nog een brug te ver. Bepaalde systemen of applicaties zijn (nog) niet geschikt om in de cloud te draaien, of worden door de organisatie als ‘te gevoelig’ beschouwd. De komende jaren zullen we dan ook steeds vaker hybride omgevingen tegenkomen, waarbij een gedeelte van de applicaties en de infrastructuur in de cloud staat, en de rest gewoon nog on-premise, zoals vanouds. Het cloudgedeelte zorgt wel voor extra complexiteit op het gebied van beheer en beveiliging, maar gezien de populariteit van hybride oplossingen neemt men dat kennelijk op de koop toe.”

Ideale mix
De meest recente trend in de markt is natuurlijk IoT, het Internet of Things. “Volgens sommigen een hype, maar het wordt steeds duidelijker dat IoT een van de meest disruptieve ontwikkelingen van de komende jaren is”, zegt Kema. “Onze klanten verwachten van ons als vooraanstaand fabrikant dat we hen in staat stellen om hun eindgebruikers te ondersteunen met de oplossingen die zij wensen. Om die reden hebben we een hybride cloud-oplossing voor IoT applicaties ontwikkeld: een mix van het beste van de publieke en private IoT cloud.”

Heet van de naald: de Qiot Container
De Qiot Container – een uitbreiding van Container Station – is op 10 juni gelanceerd in het Santa Clara Convention Center in Silicon Valley. “In Container Station is de hybride cloudoplossing gebaseerd op een VM”, legt Kema uit. “De Container Station biedt virtualisatie- technologieën als LXC en Docker. Qiot Container biedt meerdere containers zoals Ponte, Node-RED, Kafka, Dashing, Freeboard, Redis, MongoDB, RabbitMQ, MariaDB en meer. Deze kunnen worden gebruikt om private IoT-stacks op onze QNAP NAS te definiëren. In een dergelijke omgeving kunnen ontwikkelaars hun gang gaan met het opzetten van een IoT-platform inclusief gateway, Rules Engine, database, dashboard etcetera. Daarmee besparen ze enorm veel tijd en kan de ontwikkel- en testperiode van een of twee maanden worden teruggebracht tot een week!”

QNAP en channelpartners
Ondanks al deze cloudgerelateerde ontwikkelingen blijven fysieke servers nodig om VM’s op te laten draaien. “En zolang blijven ook NAS-systemen nodig om veiligheid en beschikbaarheid van data te waarborgen”, zegt Kema. “We leveren die uitsluitend via onze distributeurs (Copaco, Ingram Micro, Real Solutions, Stebis en Valadis, red.) aan geautoriseerde resellers. We hebben geen ‘fancy partnerprogramma’ met allerlei toeters en bellen, maar bieden gewoon goede kortingen, dealregistratie en organiseren samen met onze distributeurs gedegen (product)ondersteuning, bijvoorbeeld in de gezamenlijke ontwikkeling van verticale partnerships in de gezondheidszorg, de grafische industrie of de inzet van NAS-apparatuur in de security-markt. Zo ondersteunen we ruim 3.000 verschillende IP-camera’s van alle gangbare merken en werken we nauw samen met harddisk leveranciers en fabrikanten van switches die we zelf niet leveren, zodat we onze resellers toch complete oplossingen kunnen bieden.”

Kortom: “Een breed en kwalitatief hoogwaardig productportfolio, met een duidelijk onderscheid en géén overlap tussen oplossingen voor consument/ klein mkb, en mkb+ en enterprise, ondersteund door een lokaal team en een ‘double digit’ groeiambitie maken ons tot een interessante partner voor resellers die gaan voor toegevoegde waarde en lange termijnrelaties met hun klanten”, zo besluit Kema.