‘Dell praat met investeerders over overname’

Als de berichten van persbureau Bloomberg op waarheid berusten worden de aandelen van de Amerikaanse computerfabrikant Dell van de beurs gehaald en overgenomen door private marktpartijen.

Volgens ingewijden zou het gaan om voorlopige gesprekken en een overname door particuliere investeerders zou nog kunnen mislukken als de financiering niet rond komt of wanneer er geen overeenstemming kan worden bereikt over de manier waarop investeerders in de toekomst weer zouden kunnen uitstappen. Eén van de bronnen meldde, dat er contacten waren geweest met diverse grote banken voor de financiering van een overname. De beurswaarde van Dell lag voor de bekendmaking van het nieuws op 18,9 miljard dollar. De koers steeg gisteren na het bericht met 12 procent.
Dell heeft zijn marktaandeel in de PC-markt al enkele jaren zien afkalven en de strategie om het bedrijf om te vormen tot ‘totaalleverancier’ heeft niet kunnen voorkomen, dat de beurswaarde in 2012 met ruim 30 procent is gedaald.

Het is bekend, dat oprichter en CEO Michael Dell, al eerder met de gedachte van privatisering heeft gespeeld. 0 al eens aangegeven een overname door private partijen te overwegen. De 48-jarige Dell heeft een aandelenpakket van 15,7 procent. 

Als de privatisering doorgaat zou dat  de grootste buy-out sinds 2007, toen KKR & Co. First Data Corporation aankocht voor ruim 25 miljard dollar. En met een waarde van 19 miljard dollar zou het de grootste overname in de geschiedenis van de computerindustrie tot nu toe, die van Compaq Computer door HP in 2002 voor eenzelfde bedrag, evenaren.